Skupštini Ine predloženo da za dividendu isplati 200 mil. eura lanjske dobiti

08.05.2023.

17:09

Autor: HRT/Hina

Upravna zgrada Ine

Upravna zgrada Ine

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Dioničari Ine na glavnoj će skupštini, koja je sazvana za 15. lipnja, odlučivati o prijedlogu da se većina dobiti iz prošle godine ili iznos od 200 milijuna eura isplati za dividendu, koja bi tako iznosila 20 eura po dionici, najavljeno je u pozivu za skupštinu.

Matična kompanija, Ina d.d. prošle godine ostvarila je dobit u iznosu od 1,84 milijarde kuna, što iznosi 243,76 milijuna eura, a skupštini se predlaže da se najveći dio ili iznos od 200 milijuna eura isplati za dividendu, koja bi iznosila 20 eura po dionici.

U zakonske bi se rezerve rasporedilo 12,2 milijuna eura, a u zadržanu dobit 31,6 milijuna eura, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi. 

Pravo na dividendu stekli bi dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 21. lipnja, a isplatila bi se najkasnije do 14. srpnja.

- Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva, koje mu omogućuje financiranje investicijskih planova, predlaže se distribucija dobiti društva u obliku isplate dividende u iznosu od 20 eura po dionici, obrazložilo je čelništvo Ine svoj prijedlog.

Isplata dividende od 20 eura po dionici najavljena je još u drugoj polovini ožujka, kada su se o tomu usuglasili Uprava i Nadzorni odbor Ine. Ta je dividenda viša za 53 posto u odnosu na onu isplaćenu lani, koja je iznosila 98 kuna po dionici. Inače, mađarski MOL u Ini ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

Budući da je od 1. siječnja ove godine euro službena valuta u Republici Hrvatskoj, pred glavnom skupštinom je i odluka o usklađenju temeljnog kapitala i nominalnog iznosa dionica društva, pri čemu se predlaže njegovo povećanje za 5,5 milijuna eura. Naime, temeljni kapital Ine iznosi devet milijardi kuna i podijeljen je na deset milijuna redovnih dionica, nominale 900 kuna, a kada se to preračuna prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna), dolazi se do "neokruglog" iznosa od 1,194 milijarde eura, odnosno nominalnog iznosa redovne dionice od 119,45 eura.

- U postupku usklađenja temeljnog kapitala i njegovih dijelova, konvertirani nominalni iznos dionice u decimalnom broju zaokružuje se te izražava kao cijeli broj što rezultira razlikom u iznosu od 5.494.724,27 eura, koja predstavlja usklađenje temeljnog kapitala društva, te se u tu svrhu predlaže povećanje temeljnog kapitala društva korištenjem zakonskih rezervi društva u iznosu od 5.494.724,27 eura, stoji u prijedlogu odluke.

Nakon preračunavanja i usklađenja temeljni kapital Ine tako bi iznosio 1,2 milijarde eura, podijeljen na deset milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa 120 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!