19:14 / 27.05.2019.

Autor: Melita Homa/E.L.S./HRT

Slavonska bitka s klimatskim ekstremima

-

-

Foto: - / -

U borbu s klimatskim ekstremima poljoprivrednici mogu jedino uz pomoć stručnih savjeta - sve je jasnije - visoke tehnologije.
Klima se sve brže mijenja, a promjene su sve naglije. To ostavlja traga i na poljoprivrednim kulturama jer su vremenski ekstremi postali gotovo uobičajena pojava. Što raditi, kako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, a istodobno štititi prirodu - raspravljalo se na međunarodnom skupu u Osijeku.

Sve je češća borba poljoprivrednika s klimatskim ekstremima. Ove godine hladno i kišno proljeće, pa su ratari koristili svaku minutu bez kiše za rad na polju. Dani Varga svoj je ječam na vrijeme zaštitio. Jesenske kulture dobro su prošle. No žetva je još neizvjesna.

- Sad nam samo sunce treba, kiša je dovoljno, ne treba nam nijedna kap više, ali eto nadamo se da će biti dovoljno sunčanih dana da u žetvi imamo lijepo vrijeme - kaže.

Svibanj je imao prosječnu količinu padalina, ali... - Nitko iz prosjeka toga ne može zaključiti da je jedan dio bio suša i to teška suša, opasna, a drugi da je zapravo bio višak - objašnjava akademik Ferdo Bašić.

Hrvatska je posljednja u Europi po površinama pod natapanjem.

- Suša prijeti upravo našim područjima, prema tome potrebe su još veće nego na sjeveru Europe, a ulaganja manja i ne idu tempom koji bi bio zadovoljavajući - kaže akademik Bašić.

Na međunarodnom skupu u Osijeku o Poljoprivredi u zaštiti prirode i okoliša govorilo se i toj temi, ali i potrebi stručnog znanja.

- Ako nemamo znanja o natapanju, možemo uništiti tlo, potpuno se može uništiti struktura tla - upozorava prof. dr. sc. Marta Birkas/St. Istvan University, Mađarska.

- Raste svijest što je više moguće uz ekološku proizvodnju, pa i za samu zaštitu okoliša. Ja se nadam da jedna takva proizvodnja poput ekološke, multifunkcionalne poljoprivrede, biodinamičke poljoprivrede ima svoje mjesto i ulogu - poručuje prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Budućnost je to hrvatske poljoprivrede. No jedno je sigurno - u borbu s klimatskim ekstremima poljoprivrednici mogu jedino uz pomoć stručnih savjeta - sve je jasnije - visoke tehnologije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!