Slavonski New Deal - prekvalifikacija za dugotrajno nezaposlene žene

10.03.2020.

17:07

Autor: Renata Ostović/HRT

default error photo
Riječ je o prekvalifikacijama i usavršavanju ponajprije dugotrajno nezaposlenih žena za tražena zanimanja u agraru.
Grad Belišće te općina Bizovac zajednički provode "slavonski New Deal". Riječ je o prekvalifikacijama i usavršavanju ponajprije dugotrajno nezaposlenih žena za tražena zanimanja u agraru. 

U plastenicima su 19-godišnja ekološka tehničarka Barbara i Melita, dva desetljeća nezaposlena pomoćna ugostiteljska radnica, mnogo naučile o njezi i uzgoju cvijeća, voća i povrća. Jer obje su se odlučile za osposobljavanje za cvjećara - aranžera, uzgajivača voća te povrća.   

- Na ovaj projekt prijavila sam se isključivo iz svog interesa , za svoje potrebe, ako bude prilike za zapošljavanje, kaže Melita Grgurić.

Barbara želi sljedeće godine upisati fakultet, a ova su joj osposobljavanja prilika za stjecanje novih znanja. 

Iako ne planiram baš nešto pretjerano sad sama otvoriti, htjela bih okupiti žene iz grupe, pa makar održavati ove plastenike za vlastite potrebe, ako ne uspijemo ništa više, kaže Barbara Jurišić iz Belišća.

U godinu dana, koliko traje ovaj projekt, 129 žena završilo je i druge radionice i osposobljavanja, primjerice informatički tečaj i poslovne edukacije.

- Doista različito smo ponudili svima koji su pokazali interes da bismo im omogućili da se one ostvare kroz zapošljavanje, samozapošljavanje, da pronađu posao, da postanu korisne za svoju obitelj, za svoju zajednicu, ističe zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Grad Belišće iznimo je uspješan u povlačenju sredstava Europske unije. U proteklih je pet godina preko projekata Europske unije povukao više od  240 milijuna kuna.

- Mi se nadamo da će svi ovi projekti doprinijeti da upravo napravimo ono i što trebamo napraviti, a to je da omogućimo život i ostanak i kvalitetu života na području grada, ističe direktor Lokalne razvoje agencije Grada Belišća Mario Marolin.

Polaznici projekta stekli su znanja i vještine, ali sami moraju odlučiti hoće li i kojim putem na zahtjevno tržište rada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!