Slovačka rafinerija najavljuje obustavu izvoza u Češku, Austriju i Poljsku

11:25 / 03.06.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Slovnaft

Slovnaft

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovačka rafinerija Slovnaft, podružnica mađarskog MOL-a, izvijestila je da će početkom iduće godine obustaviti izvoz derivata u Češku, Austriju i Poljsku zbog europske zabrane uvoza ruske nafte i preprodaje derivata od uvoza iz Rusije.


Zbog kratkog vremenskog okvira nećemo imati dovoljno vremena za tehnološke promjene i za pripremu prerade alternativnih goriva, poručili su u četvrtak iz Slovnafta.

Europska unija odobrila je u četvrtak šesti paket sankcija Rusiji zbog njezin invazije na Ukrajinu koji uključuje postupnu obustavu uvoza ruske nafte brodovima u idućih šest mjeseci i obustavu uvoza derivata u idućih osam mjeseci.

Iako su zemlje koje nemaju izlaz na more, poput Slovačke, time osigurale izuzeće, EU je zabranio i preprodaju derivata proizvedenih iz ruske nafte.

- Sankcije će nam u aktualnoj formulaciji onemogućiti izvoz ključnih proizvoda na naša tradicionalna tržišta kao što su Češka, Austrija i Poljska, priopćio je Slovnaft.

- Moramo upozoriti naše partnere na izvoznim tržištima da će nakon osam mjeseci u regiji doći do nestašice goriva, ali i naftnih derivata, dodali su.

Slovnaft izvozi oko 62 posto dizela na susjedna tržišta, uključujući 27 posto u Češku i 20 posto u Austriju. Izvozi i većinu benzina, mlaznih goriva, polimera i sumpora.

Kompanija je upozorila da će sankcije ugroziti i opskrbu slovačkog tržišta.

Prerada će zbog prisilnog smanjenja proizvodnje za 124.000 barela dnevno pasti ispod tehnološkog minimuma, što će onemogućiti i opskrbu domaćeg tržišta, objasnili su.

- Zbog smanjenja isporuka proizvoda u regiju i spuštanja kapaciteta Slovnafta neće biti moguće opskrbiti ni Slovačku i slovačko tržište, ustvrdili su.

- Aktualni prijedlog sankcija ne osigurava Slovnaftu traženi rok od tri godine za tehnološke izmjene i logističke aranžmane za uvoz i preradu sirove nafte iz drugih izvora, dodaju u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!