Slovački Finax prvi na hrvatskom tržištu ponudio PEPP

10.02.2023.

18:08

Autor: Hina/HRT/V.G.

Slovački Finax prvi na hrvatskom tržištu ponudio PEPP

Slovački Finax prvi na hrvatskom tržištu ponudio PEPP

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovačko investicijsko društvo Finax prvo je na hrvatskom tržištu ponudilo paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP), objavila je u petak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). 

Zakonom o provedbi Uredbe (EU) 2019/1238 o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP), koje je Hrvatski sabor donio krajem prošle godine, a koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, ispunjeni su zakonski preduvjeti za stvaranje novog, paneuropskog mirovinskog proizvoda.

Riječ je o novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje, a koristit će građanima koji rade u više zemalja članica Europske unije jer će moći prenositi svoja mirovinska prava iz jedne članice u drugu, ali i onima koji žele uplaćivati u drugačiji model dobrovoljne mirovinske štednje. PEPP ne zamjenjuje postojeće nacionalne zakonske i strukovne mirovinske sustave i proizvode, niti ih usklađuje i utječe na njih. Mogu ga ponuditi ne samo mirovinska društva, kao što je to u slučaju dobrovoljne mirovinske štednje, nego i mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih država članica te banke, investicijska i društva za osiguranje, objašnjavaju iz Hanfe.

- Mogućnost ponude takvog proizvoda prvo je iskoristilo slovačko investicijsko društvo Finax te je to ujedno i prvo društvo ovlašteno za pružanje takve usluge u Hrvatskoj, registrirano u Slovačkoj i potom notificirano kod Hanfe, navodi se u priopćenju.

Kako se potom pojašnjava, to će društvo građanima ponuditi dva dugoročna modela štednje, a sredstva će investirati u investicijske fondove s kojima se trguje na burzi, odnosno u tzv. ETF-ove (engl. Exchange Traded Funds). U modelu PEPP 100-60 društvo će cijelu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, a u 80-60 modelu 80 posto imovine ulaže u dioničko, a 20 posto u obvezničko tržište.

Deset godina prije planiranog umirovljenja započinje razdoblje u kojem se dio dioničkih ETF-ova postupno prodaje i mijenja za obvezničke ETF-ove pa će štednja u oba modela biti izložena i dioničkom i obvezničkom tržištu. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja uznosi 0,72 posto akumulirane štednje, objašnjavaju iz Hanfe.

Podsjećaju kako su spomenuto slovačko, kao i sva društva koja odluče tržištu ponuditi ovaj financijski proizvod, dužna licenciranje zatražiti kod regulatora u matičnoj državi, a nakon dobivenog odobrenja EIOPA će ga upisati u Središnji registar PEPP-ova na razini EU. U ostalim državama potrebno je izvršiti notifikaciju kod nadležnog regulatora, a u Hrvatskoj je to Hanfa.

- Ono što je važno naglasiti svima koji će ugovarati PEPP proizvod je to da prije ugovaranja trebaju zatražiti i detaljno proučiti tzv. Dokument o ključnim informacijama (KID) koji im prikazuje važne značajke proizvoda - od troškova do potencijalnih dobitaka/gubitaka ulaganja, a također će u kratkim crtama pojasniti i profil rizika, ističu iz Hanfe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!