17:57 / 19.08.2018.

Autor: HRT

Slovenski Kopar ne misli stati

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najesen počinje izgradnja nove pruge koja će Kopar još više približiti tržištima srednje Europe.
I dok u Hrvatskoj još razmišljamo što želimo od luke u Rijeci - slovenski Kopar nastavlja "gaziti" konkurente. Najveća je to teretna luka u sjevernom Jadranu. I ne misle stati. Najesen, naime, počinje izgradnja nove pruge koja će Kopar još više približiti tržištima srednje Europe. Zbog tog projekta slovenski premijer Miro Cerar podnio je ostavku. No građani su na referendumu ipak podržali gradnju pruge.

- VIDEO: Vlakom od Varaždina do Splita


Što jednoj tranzitnoj luci znači dobra željeznička povezanost, najbolje znaju u Kopru. U toj se luci tisuće mercedesa prekrcava za Daleki istok. Godišnje pretovare više od 700 tisuća automobila.

Postojeća pruga koja je postala preopterećena i prespora dobit će novi kolosijek koji treba izgraditi na zahtjevnom, brdovitom terenu i neće biti jeftin. No gradit će se europskim i mađarskim novcem.

"Radovi na izgradnji drugog kolosijeka ove pruge procjenjuju se na oko milijardu eura. To uključuje gradnju 27 km pruge, 8 tunela, dvaju mostova i vijadukta, a sve bi trebalo biti gotovo do 2025.", ističe glasnogovornik luke Kopar Sebastjan Šik.

Nova pruga ide pod ruku s ulaganjima u luci. U kontejnerski terminal 200 milijuna eura. Za trećinu se proširuje pristanište na kojem se već sada prekrcava više kontejnera nego u Rijeci i Trstu zajedno.

"Kopar se razvija od početka 90-ih, dijelom na račun Rijeke koja je stagnirala zbog rata, a ulaskom u EU dobili smo status europske luke. No ne bismo uspjeli bez velikih ulaganja u lučku infrastrukturu", dodaje Šik.

U luci danas, uz 1000 stalno zaposlenih, radi još toliko ipak malo slabije plaćenih unajmljenih radnika. Prosječna plaća im je oko 1000 eura.

Samo luka donosi gradu godišnji prihod od 8 milijuna eura, što se itekako osjeti. 

"Imamo 15 škola, sve je novo, vrtići, sve novo. Mnogo je napravljeno na infrastrukturi, sve ceste, ulice, šetališta su nova", kažu građani. "Kanalizacija je direktno išla u more pa je bilo jako prljavo. Sad je prečisto, doista je krasno, možete se kupati bilo gdje, čak i u luci", dodaju.

Pitali smo građane Kopra osjete li da zbog razvoja luke žive bolje. "Grad je posljednjih 10-15 godina potpuno promijenjen, sve je novo, sve funkcionira. Luka najviše daje za sport, za sve. Inače, na drugom je mjestu trgovina, turizam", kažu.

Zato Koprani danas mnogo očekuju od najveće slovenske investicije koju politika obećava 20 godina. Radovi bi trebali početi na jesen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!