Slučaj 'kravljeg ludila' u Švicarskoj

13.03.2023.

15:44

Autor: HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

 Švicarski ured za sigurnost hrane i veterinarstvo izvijestio je danas o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), koji se nadovezao na dva slučaja u Španjolskoj i Nizozemskoj.

Slučaj je otkriven tijekom rutinske provjere BSE-a u kantonu Graubuenden, kod životinje stare 12 godina.

BSE napada moždanu tvar goveda. Životinje obolijevaju od tipičnog BSE-a zbog konzumacije stočne hrane na bazi životinjskog brašna koje sadrži prione.

- Za razliku od klasičnog oblika, atipični BSE može se pojaviti spontano i bez ikakve veze sa životinjskim brašnom u hrani, rekao je ured.

- Strvina je spaljena i zato ne predstavlja opasnost za druge životinje ili za ljude, dodali su.

Konzumacija mesa kontaminiranog BSE-om može kod ljudi izazvati smrtonosnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest.

Hranjenje preživača mesno-koštanim brašnom zabranjeno je u Švicarskoj od 1990. godine, a zabranile su ga i mnoge druge zemlje. 

Krajem 1980-ih BSE se javljao uglavnom u Britaniji koja je zabilježila više od 180.000 slučajeva bolesti zbog hranjenja životinja kontaminiranim mesno-koštanim brašnom.

U Njemačkoj bolest je prvi puta dijagnosticirana 2000, a ukupno je registrirano oko 400 slučajeva, uključujući tri atipična. Posljednji slučaj registriran je u Bavarskoj 2021. U veljači ove godine Nizozemska je prijavila slučaj atipičnog BSE-a. Meso nije ušlo u prehrambeni lanac, prema ministarstvu poljoprivrede zemlje. Zadnji put se takav slučaj u Nizozemskoj dogodio 2011. godine. I Španjolska je prošlog mjeseca izvijestila o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), a Brazil je zbog pojave te bolesti obustavio izvoz govedine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!