Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara

24.06.2022.

15:47

Autor: Hina/HRT

Cijena nafte

Cijena nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila viša 1,68 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 111,73 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u gotovo istom minusu.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,84 dolara višoj cijeni, od 106,11 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u minusu 1,92 dolara.

Tržišta su jučer zabrinuo čelnik američke središnje banke Jerome Powell izjavom da je Fed "bezuvjetno" fokusiran na obuzdavanje inflacije i da je tržište rada neodrživo snažno. Trgovci su njegovu izjavu protumačili kao signal mogućeg opetovanog podizanja kamatnih stopa.

Američka središnja banka u monetarnoj politici teži punoj zaposlenosti dok je inflacija u drugom planu. Na tržištu strahuju da bi preusmjeravanje fokusa na obuzdavanje inflacije moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju i zakočiti potražnju za energentima.

Danas je trgovce ponovo zaokupila tijesna opskrba nakon što je Libija gotovo potpuno obustavila proizvodnju zbog nemira. Libijski ministar nafte izjavio je u četvrtak da mu čelnik naftne kompanije uskraćuje podatke o proizvodnji, što dovodi u pitanje točnost službenih izvješća.

- Raspoloženje i dalje diktira strah od recesije, ali svi se istodobno na tržištu slažu da će potražnja u ljetnim mjesecima biti snažna a opskrba slaba, što ograničava silazni trend cijena, objašnjava Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

- Čini se da pojačani strah od recesije potiče drastično rezanje naglašeno špekulativnih pozicija s kupljenom naftom na oba tržišta, unatoč tome što u stvarnom svijetu tijesna opskrba energijom nikada nije bila opipljivija, dodaje Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo će se sastati krajem lipnja kako bi razmotrila proizvodnu politiku. Analitičari očekuju da će potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u srpnju i kolovozu za 846 tisuća barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 111,09 dolara, što znači da mu je cijena bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!