10:18 / 15.06.2018.

Autor: M.N./HRT

"Smanjenje stope PDV-a samo jedna od mjera"

-

-

Foto: - / -

Izvoz kao generator rasta i razvoja Republike Hrvatske glavna je tema panel diskusije koja će se održati u sklopu 13. konvencije hrvatskih izvoznika, koju organizira udruženje Hrvatski izvoznici.
U Zagrebu je održana 13. konvencija Hrvatskih izvoznika na kojoj su dodijeljene i nagrade "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u 2017.

Nagradu "Zlatni ključ" udruge Hrvatski izvoznici za najboljeg izvoznika 2017. godine u kategoriji velikih poduzeća dobila je Valamar Riviera, kod srednjih proizvođač fotonaponskih modula Solvis, a najbolji u kategoriji malih i mikro izvoznika je proizvođač peći i kotlova za pelete MCZ. Jadran Galenski laboratorij dobitnik je u kategoriji najinovativnijeg izvoznika.

Uvodno govoreći, predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago naglasio je potrebu prilagođavanja hrvatskih izvoznika dinamičnim promjenama u svjetskim gospodarskim tokovima. Istaknuo je da Hrvatska, kad se rast uvoza i izvoza usporede s BDP-om, ima iznadprosječno dobar omjer. No zabrinjavajuće je to što imamo najlošijii omjer kad je riječ samo o uvozu naspram BDP-u.
 
U "Deklaraciji hrvatskih izvoznika 2018"., izvoznici se zalažu za primjenu novih tehnologija, ističući da to ne ovisi samo o poduzetnicima već i kombinaciji mjera ekonomskih politika u području industrijskog razvoja, inovacija, infrastrukture, obrazovanja itd. Traže i smanjenje parafiskalnih davanja te izravnih poreza i troškova rada kroz znatno niže doprinose na plaću.

Izvoznici se nadaju što bržem ulasku Hrvatske u schengenski prostor, sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om te većoj dostupnosti alternativnih izvora financiranja. Žele i ulazak u eurozonu uz razinu deviznog tečaja koja neće ugrožavati konkurentnost izvoza.

Premijer Andrej Plenković čestitao je svim dobitnicima nagrade "Zlatni ključ" jer su pronašli način da otvore vrata hrvatskim proizvodima na brojnim tržištima u Europi i svijetu. To je veliki uspjeh i dio doprinosa ukupnim izvoznim rezultatima u 2017., koji su porasli za 14 posto. To je ohrabrujuće. Izvoz je jedna od najvažnijih komponenti rasta. On stvara dodanu vrijednost, konkurentne proizvode i nova radna mjesta, rekao je premijer. Naveo je podatak da 15% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, u njima radi 51 posto zaposlenih u svim poduzećima u Hrvatskoj. Ostvaruju čak 76 posto cjelokupne dobiti. Ti podaci dovoljno govore o važnosti hrvatskih izvoznika. Kako bismo dodatno poboljšali uvjete vašeg poslovanja, smanjili smo prepreke daljnjem razvoju. Politika Vlade usmjerena je na tri prioritetna područja: prvo je povoljnije, sigurnije i predvidljivije poslovno okruženje, drugo je tehnološka inovacija i treće učinkovita javna uprava i pravosuđe, rekao je premijer.

Plenković je rekao da se radi na poreznoj reformi koja će biti poznata tijekom jeseni, a u primjeni od sljedeće godine, pri čemu smanjenje opće stope PDV-a neće biti jedina mjera, nego dio mjera koje neće ugroziti prihodnu stranu proračuna. 

Smatramo da ćemo kombinacijom mjera omogućiti i kvalitetnije prihode i na taj način smanjiti i fiskalni pritisak, i na porezne obveznike i na poduzeća, svim mjerama učiniti hrvatske izvoznike konkurentnima. Stoga ćemo u narednom razdoblju gledati što sve možemo učiniti kada je riječ o opterećenju na plaće, istaknuo je premijer.

Osvrnuvši se na zakon o izvanrednoj upravi u Agrokoru, Plenković je kazao da je puno kompanija u 15 mjeseci, koliko je na snazi taj zakon, dobilo na vremenu da se konsolidira do postizanja nagodbe. I kada gledam s aspekta državnih interesa, onda je temeljni cilj ostvaren - hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav nisu doživjeli katastrofu, ocijenio je.

Kazavši da se od pojedinih aktera stječe dojam kao da se ništa loše nije ni trebalo dogoditi, ustvrdio je da to nije tako. Tu tezu promiču oni koji očito ne žele prihvatiti da je Hrvatska ovakva kakva je na kraju svoje gospodarske tranzicije, i ne uvijek najboljih načina poslovanja, koji su bili redovita praksa proteklih 27-28 godina, uspjela kao sustav u kratkom roku spriječiti ogromni problem, ostati na nogama, omogućiti da hrvatske kompanije imaju svoju ekonomsku budućnost i u partnerstvu s najvećom kompanijom. E, onda je to signal povjerenja i drugim zemljama i potencijalnim ulagačima u Hrvatsku, ocijenio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!