17:48 / 04.09.2019.

Autor: Klara Dujmović/P.F./HRT

Smokva nepravedno zanemarena, proizvodimo samo 3500 tona

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je proizvodnja mala. Godišnje se proizvede oko 3500 tona smokava. Želja je sadašnjih 500 hektara pod nasadima povećati na 2000 hektara.
Rovinj je domaćin prvog međunarodnog simpozija smokvarstva. Stotinjak znanstvenika raspravlja o genetici, sortimentu, bolestima i uzgoju smokve. Obišli su i nasade.

Plantaža smokava u okolici Savudrije. Hrvatske šume pod tom voćkom imaju tri hektara. Zasađene su tri različite sorte, ubire se bružetka bijela. Prodaju je za desetak kuna po kilogramu u svježem obliku veleprodajnim kupcima koji je koriste za daljnju preradu.

To je dobra cijena za Istru, ali i za Hrvatsku. Radi se o kvalitetnom proizvodu, a nasad je kompletno pod sustavom navodnjavanja. Obišli su ga i sudionici međunarodnog simpozija, vrhunski stručnjaci za uzgoj smokava iz petnaestak zemalja. Na ovakvim se simpozijima utvrđuju smjernice u daljnjim istraživanjima.

- Kad se vidi problematika koja se pojavljuje u svijetu ponekad mi možemo i unaprijed vidjeti što nam dolazi, kako bi se naši proizvođači i znanstvenici pripremili za buduće probleme koji nam dolaze, rekla je Smiljana goreta Ban s Instituta za poljoprivredu u Poreču. Važna je zato suradnja s velikim proizvođačima, poput Turske u kojoj se smokva najviše uzgaja.

Svjetska je proizvodnja oko 1,1 milijun tona godišnje svježih smokava. Turska proizvodi gotovo 30% te količine, uglavnom svježih smokava namijenjenih preradi, kaže znanstvenica iz Turske Uygun Aksoy.

Hrvatska je proizvodnja mala. Godišnje se proizvede oko 3500 tona smokava. Želja je sadašnjih 500 hektara pod nasadima povećati na 2000 hektara. Smokva je kod nas nepravedno zanemarena. Prodaje se isključivo svježa za konzumaciju, dok je primjerice u Kaliforniji sami uzgajivači suše ili prerađuju te tako postižu veću vrijednost - za jednu smokvu jedan dolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!