Socijalno vijeće za cestovni promet: Spriječite propast našeg sektora

16.03.2022.

11:06

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Socijalno vijeće za cestovni promet pozvalo je premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića da spriječe propast tog sektora, a poručili su i da poslodavci i sindikati u cestovnom prometu ispaštaju zbog nedostatka komunikacije s resornim ministarstvom.

Na sjednici bipartitnog Socijalnog vijeća za cestovni promet, sindikati i poslodavci u putničkom i teretnom prijevozu izrazili su zabrinutost stanjem u sektoru te su pozvali premijera Andreja Plenkovića i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da se aktivno uključe u pronalazak rješenja za sustav o kojem ovisi velik broj građana, stoji u priopćenju SSSH, NHS i Hrvatske udruge poslodavaca.


Sektor cestovnog prijevoza, tvrde socijalni partneri, nema jasnu perspektivu i ne dobiva pažnju nadležnog ministarstva, a suradnja i komunikacija svih strana potrebnija je nego ikada.


Uz rastuću inflaciju i cijene goriva, pad standarda građana te pandemiju koja je nanijela veliku štetu prijevoznicima, sektor trpi i zbog osipanja radne snage koja odlazi u inozemstvo. Tvrde, potrebno je unaprijediti standarde kako bi zanimanje vozača i poduzetništvo u djelatnosti cestovnog prometa učinili zanimljivim i atraktivnim. Vozači su trenutno deficitarno zanimanje i njihova perspektiva u Hrvatskoj nije obećavajuća, stoji u priopćenju.


S druge strane, ističu, sektor cestovnog prometa od neizmjerne je važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Svjesni smo značaja koji cestovni prijevoz ima i u lancima opskrbe u Hrvatskoj te da mu željeznica u hrvatskom kontekstu nije alternativa. Isto vrijedi i za cestovni prijevoz putnika. Stoga nezainteresiranost ministarstva, tvrde socijalni partneri, nije prihvatljiva.


Sektor cestovnog prijevoza ne dobiva pažnju nadležnog ministarstva, koje se pretvorilo u puko ministarstvo infrastrukture. Poslodavci i sindikati ispaštaju zbog nedostatka komunikacije s trećom stranom, odnosno vladom, koja bi trebala uređivati sektor, stavljati okvire za razvoj, što trenutno nije slučaj, ističu u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!