13:10 / 01.10.2018.

Autor: V.K./Hina

Šoljić: Stanje u 3. maju alarmantno

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić na konferenciji za novinare upozorio je na alarmantno loše stanje u brodogradilištu i zatražio imenovanje krizne uprave.
Nastavljaju se problemi za pulsko i riječko brodogradilište. Kanadski brodovlasnik izvijestio je da je jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda u 3. maju, koji je dio Uljanik grupe. Posao je raskinut zbog nemogućnosti Uljanika da ispuni ugovorne obveze. Od početka rujna ovo je već četvrti brod čija se gradnja otkazuje.

U priopćenju što ga je predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Juraj Šoljić poslao ministru Darku Horvatu, navodi se da Uprava nije ni pokušala postići dogovor s kanadskom kompanijom. Traže da Vlada u 3. maju hitno postavi kriznu upravu i da se još jedanput sjedne na stol, da se s brodovlasnicima nađe zajednički jezik, kako bi se započeti brodovi završili.

Juraj Šoljić je na konferenciji za novinare rekao da postoji i dodatna potencijalna opasnost za 3. maj, budući da je račun tog brodogradilišta blokiran već više od mjesec dana, da događanja u 3. maju krenu tijekom koji se neće moći zaustaviti. Vjerujem da Vlada, ministarstva financija i gospodarstva i Uprava, posebice Uljanika, mogu sjesti za stol i riješiti pitanje novogradnji i blokiranog računa 3. maja, rekao je.

Govoreći o kondidaturi za člana NO Uljanika, Šoljić je rekao da ju je prihvatio na prijedlog kolega iz Sindikalnog odbora i radnika jer smatra da 3. maj mora u njemu imati svog predstavnika, a i s obzirom na to da se Vlada izjasnila da još neće predložiti svog predstavnika. Šoljić se odrekao naknade koju bi dobivao kao član NO, osim troškova puta do Pule.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da će se sada vidjeti koliko u Uljaniku uopće brinu o 3. maju. Dodao je da je navodno osigurano 50 posto sljedeće plaće te da bi, prema nekim informacijama, račun 3. maja trebao biti odblokiran do 23. listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!