16:37 / 03.09.2018.

Autor: I.M./HRT/Hina

Šoljić: Uljaniku treba krizni menadžment

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Netko iz ministarstava financija ili gospodarstva mora što prije ući u Nadzorni odbor i staviti stvari pod kontrolu jer ovo više nije normalno, rekao je Šoljić.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju i član Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić je na upit o informaciji da su Uljanikovi kupci otkazali s 1. rujna ugovore za ukupno četiri novogradnje, rekao da Upravu i Uljanik grupe i 3. maja treba što hitnije mijenjati i postaviti krizni menadžment, kako se ne bi izgubili svi ugovoreni poslovi.

Uljanikovi kupci otkazali četiri broda

Radnici na poslu: '3. maj' ne želi plaćati alimentaciju

Netko iz ministarstava financija ili gospodarstva mora što prije ući u Nadzorni odbor i staviti stvari pod kontrolu jer ovo više nije normalno, rekao je Šoljić naglašavajući da otkazivanje ugovora vodi na dno i potapa riječko brodogradilište.

Šoljić je rekao da je, prema njemu dostupnim informacijama, raskinut ugovor za gradnju broda za prijevoz automobila (514), koji je u svibnju porinut u more u 3. maju i u završnoj je fazi radova. Pripreme za gradnju jednog broda (515) počele su u Uljaniku potom u 3. maju ali su radovi stali, a gradnja dva otkazana broda, za koje nije ni određeno hoće li se graditi u Rijeci ili Puli, nije ni počela, rekao je Šoljić.

- Radnici Uljanika dobili plaće i obustavili štrajk 
- Radnicima 3. maja plaće, štrajk u mirovanju 
-
Komadina: Što prije restrukturiranje Uljanika i proizvodnja u 3. maju

Teško je to komentirati, to je posljedica neodrživosti rokova i nefinanciranja započetih gradnji, koja vodi tome da se izgube i opcijski brodovi, rekao je Šoljić.

Štrajk u Brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, je prekinut nakon što su isplaćene srpanjske plaće.

U 3. maju je prošloga tjedna osnovan Krizni stožer za 3. maj, a danas je osnovan i Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, u kojemu su predstavnici triju sindikata.

Glavni njihovi zahtjevi su isplata dobavljača i  osiguravanje novca za nabavku materijala za nastavak proizvodnje. Traže da Uljanik vrati pozajmicu veću od 500 milijuna kuna, da se postavi krizna uprava te da se 3. maju, uz pronalazak kvalitetnog strateškog partnera, omogući izdvajanje iz Uljanik grupe i samostalno poslovanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!