17:36 / 14.05.2019.

Autor: I.H./Hina

Šoltansko maslinovo ulje najbolje ekološko ulje srednjeg intenziteta

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Hrvatska je na natjecanju u New Yorku sudjelovala sa 61 maslinovim uljem, od kojih je 51 dobilo zlatnu ili srebrenu nagradu.
Šoltansko maslinovo ulje nagrađeno je na natjecanju u New Yorku kao najbolje ulje u klasi ekološkoga monosortnog ulja srednjeg intenziteta u svijetu, izvijestila je u utorak Udruga maslinara "Zlatna Šoltanka".

Kako se navodi u priopćenju, to je priznanje šoltansko maslinovo ulje dobilo prije dva dana na "New York Olive Oil Competition", jednim o najuglednijih natjecanja maslinara u svijetu.

"Titulu 'Best in Class' dobilo je samo 18 maslinovih ulja od njih 913 iz 26 zemalja svijeta, a šoltansko maslinovo ulje jedino je i prvo iz Hrvatske i Dalmacije, na što smo beskrajno ponosni", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge maslinara "Zlatna Šoltanka" Zlatko Burić.

Podsjeća se kako je to maslinovo ulje 2016. godine dobilo priznanje za zaštitu izvornosti na razini Europske unije.

Također se navodi kako je Hrvatska na natjecanju u New Yorku sudjelovala sa 61 maslinovim uljem, od kojih je 51 dobilo zlatnu ili srebrenu nagradu. Time se Hrvatska po kvaliteti svrstala uz bok velikim maslinarskim silama - Španjolskoj i Italiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!