10:23 / 22.05.2018.

Autor: D.M./Hina

Sony kupio kontrolni udjel u izdavačkoj kući EMI

Foto: ilustracija, Twitter

Foto: ilustracija, Twitter

Foto: - / -

Sporazum o kupnji kontrolnog udjela u EMI-u uvelike je dio planova japanske tvrtke za preustrojavanje poslovanja, istaknuli su analitičari.
Sony je kupio kontrolni udjel u izdavačkoj kući EMI Music Publishing za 2,3 milijarde dolara, s ciljem jačanja svog glazbenog portfelja, a transakcija znači da će japanski tehnološki div posredno posjedovati oko 90 posto tvrtke i njenih oko dva milijuna pjesama, primjerice grupe Queen ili Alicie Keys.

EMI, sa sjedištem u Londonu, trenutno je u vlasništvu konzorcija kojeg predvodi Sony, a jedna je od najvećih svjetskih tvrtki za izdavanje glazbe. Sony već posjeduje 2,3 milijuna glazbenih autorskih prava, uključujući i katalog Beatlesa. Ugovor s japanskom tvrtkom, objavljen u utorak, značit će da će EMI postati konsolidirana podružnica tvrtke Sony.

"Oduševljeni smo što će EMI Music postati dio Sonyjeve obitelji i zadržati našu vodeću poziciju u industriji izdavanja glazbe", izjavio je u utorak predsjednik i izvršni direktor tvrtke Kenichiro Yoshida. Yoshida je kazao da je poslovanje s glazbom doživjelo preporod u proteklih nekoliko godina, pretežno potaknuto porastom pretplata na servise za streaming glazbe. "U svijetu zabave smo usredotočeni na izgradnju snažnog portfelja intelektualnog vlasništva, a vjerujem da će ova akvizicija biti posebno važan korak u osiguranju našeg dugoročnog rasta", rekao je.

Sporazum o kupnji kontrolnog udjela u EMI-u uvelike je dio planova japanske tvrtke za preustrojavanje poslovanja, istaknuli su analitičari. Sony je u travnju objavio da je u 2017. ostvario neto dobit od 380 milijardi jena, sedam puta više u odnosu na 2016. godinu. Gotovo su svi odjeli tvrtke ostvarili bolju izvedbu, no pritom se posebno istaknuo PlayStation, sa skokom prodaje od gotovo 300 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!