Šošić: Članice EU-a koje imaju vlastitu valutu imaju veću stopu inflacije

21.01.2023.

12:14

Autor: Željko Kardum/HR

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

HNB je objavio da je potkraj trećeg tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina kućanstava, u odnosu na godinu prije, narasla za 3,9 mlrd. eura. 

Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a, rekao je da je to manje nego u razvijenim europskim zemljama gdje su ti iznosi veći, no u usporedbi sa zemljama srednjoistočne Europe, ne stojimo loše.

Što se tiče rasta imovine, rekao je da građani imaju viškove koji su manji nego što su bili prije.

- Novčani viškovi i dalje postoje i oni se usmjeravaju u najsigurnije oblike imovine, a to su depoziti, rekao je.

Rast je iznosio u stavci depozita, dodao je naglasivši kako je to najveća stavka financijske imovine.

- Ima još jedan čimbenik koji nema veze s tekućom štednjom, a to je uvođenje eura. Građani su počeli prebacivati gotovinu koju su imali u banke, to se vidjelo već u rujnu, kasnije se to pojačalo i produbilo, pa se gotovina smanjila za otprilike milijardu eura. Kada sve to zajedno pogledamo, porast imovine ne bi se mogao objasniti porastom depozita. Jedan manji dio otpada na ulaganja u mirovinske fondove, to se automatizmom povećava zbog uplata, rekao je.

Šošić je objasnio što je to financijska imovina. Kaže da su to financijska potraživanja kojima se može trgovati na burzi. U to ne ulaze nekretnine, nakit, patenti - to je nefinancijska imovina.

- Za nefinancijsku imovinu nemamo tako dobru statistiku kao za financijsku, ali ona je još i veća od financijske, rekao je.

Građani realno imaju manje, rekao je objašnjavajući kako cijene rastu, nominalne vrijednosti imovine i dohotka se povećavaju.

- Ako računamo inflaciju koja je bila više od 13%, onda se plaće realno smanjuju za više od 4% u posljednjih godinu dana. Isto je i s imovinom koja je rasla nominalno, ona se realno smanjila za 7%, rekao je.

Prema trenutačnim projekcijama i očekivanjima, Šošić kaže da se ovakav trend ne bi trebao nastaviti.

- U ovoj godini očekujemo postupno usporavanje inflacije, a rast plaća trebao bi ostati solidan i postupno bi se trebao zaustaviti pad plaća, a onda bi mogle doći u realni plus, rekao je.

Saborski zastupnici za inflaciju optužuju uvođenje eura. Šošić kaže da ako gledamo inflaciju u EU-u, prosjek je veći nego u europodručju. Dodao je kako one zemlje članice koje imaju vlastitu valutu unutar EU-a imaju veću stopu inflacije.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!