Španjolci i dalje negdje imaju pesete vrijedne 1,6 milijardi eura

01.09.2021.

08:23

Autor: HRT/Hina/D.D.

Španjolci i dalje imaju pesete vrijedne 1,6 milijardi eura

Španjolci i dalje imaju pesete vrijedne 1,6 milijardi eura

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zaboravljene u ladicama, izgubljene na plažama ili spremljene u albumima nostalgičnih kolekcionara, Španjolci i dalje negdje imaju pesete u vrijednosti 1,6 milijardi eura, gotovo 20 godina nakon što je ta zemlja uvela euro kao svoju valutu, izvijestila je Španjolska središnja banka.

Španjolcima je 30. lipnja 2021. bio zadnji rok da pesete zamijene u eure ako to još uvijek nisu bili napravili nakon 1. siječnja 2002. godine kada je nastao i uveden euro.


No dva mjeseca nakon isteka roka Španjolska središnja banka je procijenila kako se negdje i dalje nalaze pesete u novčanicama vrijedne 793 milijuna eura te kovanice vrijedne 782 milijuna eura.


Tim novcem bi se moglo pokriti planirano proširenje aerodroma u Madridu ili devet puta dovesti nogometnog napadača Kyliana Mbappéa kojeg ovih dana želi kupiti Real Madrid iz francuskog PSG-a.


To je puno veći novac u odnosu na onaj koji nije zamijenjen u susjednim zemljama Portugalu, gdje stanovnici u eskudima imaju 40 milijuna eura, i Francuskoj gdje stanovnici i dalje drže franke vrijedne 526 milijuna eura.


Francuska ekonomija je veća od španjolske a uz to je ondje rok za zamjenu valuta bio kraći i trajao do veljače 2012. godine.


U Španjolskoj je u prvih šest mjeseci nakon uvođenja eura bilo zamijenjeno ukupno 94,5 posto peseta, a tijekom idućih 19 godina taj je postotak narastao do svega 96,8 posto.


Nakon izbijanja koronavirusa, i posljedičnog ograničenog kretanja 47 milijuna stanovnika, središnja banka je za šest mjeseci bila odgodila zadnji rok za vraćanje bivše valute rođene 1868. godine.


No svaki Španjolac u prosjeku i dalje negdje čuva pesete vrijedne 33 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!