08:04 / 14.03.2021.

Autor: Hina

Split ima 38 prijava za projekte vrijedne 363 milijuna kuna

Split

Split

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Razvojna agencija Split - RaST u tri protekle godine izradila je ukupno 38 projektnih prijava za sufinanciranje iz fondova EU-a "teških" 363 milijuna kuna, među kojima je najznačajniji projekt razvoja i izgradnje tehnološkog parka na Dračevcu.

Od tih 363 milijuna kuna zasad je odobreno 144 milijuna kuna, od čega je odobrenih bespovratnih sredstava 93 milijuna kuna, u evaluaciji je 199 milijuna kuna, dok sredstva grada Splita uložena u RaST iznose 3,5 milijuna kuna. Što se projektnih prijava tiče, dosad je provedeno trinaest projekata, u provedbi je trenutno devet projekata, dvanaest ih je u procesu evaluacije, a četiri prijave nisu odobrene.

Razvojna agencija Split - RaST ima zadatak umrežavati institucije i ljude te ideje pretvarati u projekte. Još 2006. godine osnovana je pod imenom Splitska razvojna agencija kako bi poticala poduzetništvo i upravljanje poduzetničkom zonom Dračevac. Pet godina kasnije je stavljena u mirovanje sve do 2018. godine kada je Grad Split kao osnivač i jedini vlasnik aktivirao i preimenovao u Razvojnu agenciju Split - RaST d.o.o. kojoj je prvenstveni cilj savjetodavna i tehnička pomoć pri pripremi gradskih strateških projekata koji se sufinanciraju sredstvima EU.

Izvori financiranja su uglavnom Europski socijalni fond, Europski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo turizma i sporta, Splitsko-dalmatinska županija, HEP, te Središnji državni ured za sport.

Najvrjednije projektne prijave u sklopu Urbane aglomeracije Split su projekti razvoja tehnološkog parka na Dračevcu "Razvoj zone Dračevac -Tehnološki park Split Dračevac" sa 79 milijuna kuna i projekt "Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split - Dračevac" s oko 87 milijuna kuna.

Za cjelokupan projekt razvoja tehnološkog parka, izrađeno je idejno urbanističko rješenje za područje gradskog projekta Dračevac, te je Vlada RH Gradu Splitu darovala to zemljište, simbolično na Dan grada, 7. svibnja prošle godine. Taj bi projekt Grad Split trebao realizirati u nekoliko faza, a vrijednost prve faze realizacije iznosi 22 milijuna eura kroz koju bi se trebalo ulagati u centralnu zgradu budućeg tehnološkog parka. Sredstva su osigurana kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split, za što su podnesene dvije projektne prijave.

Centralna zgrada tehnološkog parka će imati neto površinu od 17,5 tisuća metara kvadratnih, unutar nje će na skoro šest tisuća metara kvadratnih biti uredi, 461 metar kvadratni će zauzimati co-working prostori, 698 metara kvadratnih će imati inkubacijski uredi, a 859 metara kvadratnih će biti predviđeno i za konferencijski prostor. Unutra će se još nalaziti tri laboratorija za visoke tehnologije, restoran, kafić, prostor za čuvanje djece, teretana, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja 2023. godine.

Cilj projekta je stvaranje infrastrukturnih preduvjeta za razvoj i unaprjeđenje poslovanja start-up te mikro, malih i srednjih poduzeća na području Urbane aglomeracije Split, usmjerenih prvenstveno na visoke tehnologije i inovacije (IKT industriju). Projekt je usmjeren na osiguranje institucionalnih kapaciteta za poticanje pametnog i održivog razvoja poduzetništva orijentiranog visokim tehnologijama sa svrhom stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja na području UAS-a.

Urbana aglomeracija Split ima za cilj svojim stanovnicima ostvariti životne, gospodarske i društvene potencijale, ali i kvalitetan život, rad, te profesionalno napredovanje. Odluka o ustroju Urbane aglomeracije Split je donesena 2015. godine, a čine ju gradovi Split, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin i Trogir, te općine Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana. Grad Split je u prosincu 2017. godine usvojio Strategiju razvoja urbane aglomeracije Split. Projektna dokumentacija koju su poslali na ITU natječaj imala je nevjerojatnih 1100 stranica različitih dokumenata, odluka i izvješća.

Nekadašnja vojarna Sv. Križ na Dračevcu u Splitu je izgrađena krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, te je najveće brownfield područje u tom gradu, ali i u okolici. Riječ je o infrastrukturno dobro povezanom području, koje ima riješenu komunalnu, energetsku, prometnu i termoenergetsku infrastrukturu. Obnova već dosta propale zgrade će predstavljati učinkovitu i održivu praksu urbanog razvoja, te planiranja kojom se kvaliteta urbanog okruženja unaprjeđuje u korist lokalnog stanovništva i razvoja gospodarstva.

Neki od projekata koje je izradila Razvojna agencija Split - RaST direktno doprinose ostvarivanju načela Europskog zelenog plana, posebice u područjima energetske obnove i uštede električne energije, smanjenju onečišćenja kroz učinkovitije gospodarenje otpadom, obnovi brownfield lokacija, kao i razvoju održive urbane mobilnosti, obzirom da promet obuhvaća 25 posto naših emisija. RaST je tako u protekle tri godine izradio šest projektnih prijava energetske obnove zgrada javne namjene, od kojih su dva projekta provedena, dok su četiri u provedbi.

Uz to su tri projektne prijave vezane za učinkovito gospodarenje otpadom, od kojih je jedan projekt završen, dok su dva projekta izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta u procesu evaluacije. Dva su projekta koji obuhvaćaju obnovu brownfield lokacija, kao i projekt poticanja urbane mobilnosti pod nazivom "Biraj biciklu!" kojim se uvodi i razvija sustav javnih bicikala na području cijele Urbane aglomeracije Split.

RaST kao razvojna agencija Grada Splita, kroz novu financijsku perspektivu Europske unije 2021. - 2027. nastavit će s radom na pripremi i prijavi projekata koji podržavaju načela Europskog zelenog plana, a kao lokalni koordinator"Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine" koja je u izradi, ujedno i uskladiti da njome definirani ciljevi i mjere doprinose ciljevima klimatski neutralne Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!