17:40 / 28.09.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Splitski inovatori traže svoje mjesto na tržištu

Splitski inovatori traže mjesto na tržištu

Splitski inovatori traže mjesto na tržištu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Traju prijave za još jedan naraštaj Start it akademije Splitsko-dalmatinske županije. Samo prošle godine akademija je pomogla u realizaciji ideja sedmero inovatora - danas su oni dio splitske start up zajednice Digitalna Dalmacija i kreativni poduzetnici koji traže mjesto na tržištu.

Tap Card prva je hrvatska digitalna posjetnica! Podatke s nje dijelite drugima kada na nju prislone mobitel. 


- U Hrvatskoj ovakav sustav sigurno ne postoji, a i šire. Riječ je o kartici koja je PVC, koja izgleda kao vozačka dozvola ili osobna, nije printana, papirnata je i doslovno, vizitka za cijeli život!, opisuje Dejan Grepo


Frcaju ideje u Dejanovu uredu u splitskom Spinit inkubatoru. Svoj poduzetnički put počeo je s OPG2Go - portalom za prodaju namirnica u lockdownu, a izmislio je i Cro Care i Playu, aplikacije za turiste. 


- Playa, iskreno mogu reći, uloženo je isplaćeno već u lipnju. Čista zarada, ja sam izuzetno zadovoljan, rekao je Grepo.


Zadovoljan je i Hrvoje Mihovilović. Svjestan problema, ovaj pomorac usudio se poraditi na nečemu što nitko u svijetu nije. Pri uplovljavanju u luke ili uske kanale brod, ističe, prelazi na ručno kormilarenje, a greška se smatra rizikom posla. Više, kaže, neće biti tako. 


- Googlajte kormilarska greška, dobit ćete šačicu rezultata, ali onda idete otvoriti izvještaje kao što sam ja, evo jutros baš pretražujem: godišnje jedna velika nesreća se dogodi radi greške kormilara. Jedna nesreća po zemlji, ističe Hrvoje Mihovilović.


Njegov Helm Order Monitor još nije opipljiv, a i on je kao Dejan, vjetar u leđa dobio na Start IT akademiji, unatoč sumnji okoline. 


- Treba biti uporan s tom idejom. Znači jednostavno sjest i tražiti načina!, savjetuje Hrvoje Mihovilović.


Od ideje do poduzetništva put može biti i kratak i dugačak, ali i nikakav. Važno je, poručuju - usuditi se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!