Splitsko-dalmatinska županija subvencionira sustave natapanja

23.09.2022.

12:15

Autor: Tatjana Lisičin/T.V./Dnevnik/HRT

Splitsko-dalmatinska županija subvencionira sustave navodnjavanja

Splitsko-dalmatinska županija subvencionira sustave navodnjavanja

Foto: HTV / HRT

U vremenima kada je suša sve češća, a šteta se bilježi u stotinama milijuna kuna, dobre vijesti stižu sa splitskog područja. Splitsko-dalmatinska županija pokrit će poljoprivrednicima 80 posto troškova kopanja bušotina za sustave natapanja, te sudjelovati s 50 posto u nabavi potopnih crpki. Ovih dana objavit će se javni poziv.

Obitelj Perković zasadila je aroniju prije dvije godine blizu Aržana. Na tom području neuobičajenu, ali vrlo isplativu poljoprivrednu kulturu. Vijest iz Splita oduševila ih je. Napokon će natopiti svoja žedna, vrućinama izmorena, polja.

- Naravno da ćemo se prijaviti! Nadam se da će biti uspješno. To bi nam puno značilo jer dovde dovesti vodovod - to neće biti u bližoj budućnosti, kaže Sanja Perković

Čak 80 posto novca za bušotine i 50 posto za crpke dobit će poljoprivrednici iz županijskog proračuna. Ovisno o veličini parcele, davat će se poticaji od 20 do 200 tisuća kuna.

- Mogu se javiti svi oni poljoprivrednici koji su upisani u ARKOD. Svi koji se bave povrtlarstvom, ratarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, objašnjava splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Poražavajuć je podatak da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji natapa samo 2 i pol posto poljoprivrednih površina, napominje županijski vijećnik koji je predložio sufinanciranje.

- Javni poziv će imati kao dio dokumentacije i izjave gdje se više poljoprivrednika može prijaviti za potporu za istu bušotinu kako bi zadovoljili površine koje je potrebno navodniti i kako bi maksimalno iskoristili poticaj koji daje Splitsko-dalmatinska županija, najavio je Toni Garac, županijski vijećnik HSLS-a.

Za OPG-ove, zadruge i ostale zainteresirane do kraja godine pripremljeno je milijun kuna iz Županije. Potvrde li sudjelovanje u projektu Hrvatske vode i mjerodavno ministarstvo, novca će dogodine biti još više. Svi koji uz ovu veliku pomoć žele natapati svoja polja, za subvencije se mogu javiti do prvog prosinca iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!