12:38 / 27.04.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Mladen Sirovica/E.P.C.

Sporazum u sklopu Europskog jamstvenog fonda - premosnica za poduzetnike

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Europska investicijska banka i Erste grupa potpisali su sporazum u sklopu Europskog jamstvenog fonda, koji će omogućiti hrvatskim gospodarstvenicima, prije svega malim i srednjim poduzećima, sredstva do 200 milijuna eura kako bi lakše prebrodili krizu. U Vladi očekuju da će se jamstvenom fondu uskoro priključiti Hrvatska banka za obnovu i razvitak te niz komercijalnih banaka.


Anton Kovačev, voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu

Anton Kovačev, voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

- Namjena je ovakvog fonda i osiguranje ovakvih sredstava i zapravo da se napravi jedna premosnica u njihovim likvidnosnim i inim problemima kako bi im se osigurao potencijal za ono što slijedi nakon toga u fazi oporavka, a to je nastavak njihovih poslovnih aktivnosti u nekom srednjem i dugom roku, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. 


- Taj jamstveni kišobran, da ga tako nazovemo, omogućuje povoljnije uvjete kredita za male i srednje poduzetnike, bilo da se radi o nižoj kamatnoj stopi, dužem počeku, dužim rokovima otplate, kazao je voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!