Sporna minimalna osnovica za doprinose

25.01.2020.

18:45

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Ove godine ta je osnovica porasla za dodatnih 200-tinjak kuna. Mali poduzetnici i obrtnici smatraju da je to nepravedno prema onima koji su na početku poslovanja te mikropoduzetnicima, pa zato traže izmjene Zakona o doprinosima.
Mali poduzetnici i obrtnici negoduju otkako je, bez obzira na veličinu poslovnog subjekta, uvedena minimalna osnovica za uplatu doprinosa za direktore i predsjednike Uprava. Ove godine ta je osnovica porasla za dodatnih 200-tinjak kuna. Smatraju da je to nepravedno prema onima koji su na početku poslovanja te mikropoduzetnicima, pa zato traže izmjene Zakona o doprinosima.

Katarina Zlatec
sudski je tumač, prevoditeljica i autorica kuharice za mlade. U svojem poduzeću radi sve. No da bi ono ostalo na nogama, svakog mjeseca mora zaraditi najmanje 8.000 kuna. Najveći dio tog iznosa odlazi na njezinu plaću i doprinose.

- Naravno da je velika razlika jesam li ogromna velika vanjska firma, bilo u hrvatskim razmjerima, bilo u svjetskim, ili mikrofirma na Savici gdje ja živim, s jednim zaposlenim, samohrana majka, govori Zlatec. 

Prije tri godine zakonom je određena minimalna osnovica za plaće direktora i predsjednika uprava. Ove godine ta je osnovica dodatno rasla za još 200-tinjak kuna i sada se za minimalnu plaću i doprinose mora izdvojiti više od 6.000 kuna.- To je jako veliko opterećenje za jednog malog poduzetnika, za jednu malu kozmetičarku, frizerku ili bilo koje malo poduzeće, kaže Jasmina Rukavina iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske.

Mnoga mala poduzeća u velikim su mukama i zato udruge traže izmjene zakona o doprinosima.

- Tražimo od ministra financija da oslobodi poduzetnike početnike do 3 godine ovog tereta jer u suprotnom, ono što se polako počinje i događati, tvrtke da se polako zatvaraju, rekla je Ivana Matić iz Women in Adria.

Nezadovoljni su i obrtnici. Oni koji posluju s dobiti, imaju još veću osnovicu od direktora i predsjednika uprava.

- Svaki obrtnik dobitaš, a ima ih oko 10.000 prema našim saznanjima, to znači da oni trebaju plaćati doprinose na 9.616 kuna, što je jako velika osnovica i zapravo su na neki način kažnjeni, smatra Đurđica Mostarčić iz Hrvatske obrtničke komore.

Zbog propisivanja osnovice mnogi negoduju. Ministar financija poručuje - o tome se može razgovarati. Ipak, ne treba zaboraviti da su mnogi dok nije bilo propisane osnovice, neovisno o zaradi, uplaćivali minimalne doprinose.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!