Sprčić: Poskupljenja plina za građanstvo do 1. travnja neće biti

27.09.2021.

11:12

Autor: T.V./Studio 4/HRT

Petar Sprčić, član uprave HEP-a

Petar Sprčić, član uprave HEP-a

Foto: HTV / HRT

Član Uprave HEP-a Petar Sprčić gostujući u Studiju 4, najavio je da poskupljenja plina za građanstvo ove godine neće biti te da neće biti ni problema u opskrbi s plinom.

- Cijena plina za kućanstva se kreira temeljem indeksa, dakle, cijena plina koju opskrbljivač prema kupcima može odrediti računa se kao prosjek određenih indeksa. Cijena plina od 1. travnja iduće godine formira se na osnovi indeksa koji se uzimaju svaki dan od 1. travnja ove godine do 28. veljače iduće godine i tek ćemo 1. ožujka iduće godine znati cijenu plina koja će biti od 1. travnja. Promjena cijena plina do 1. travnja iduće godine neće biti, poručio je  Sprčić.

- Što će biti iza to ćemo tek vidjeti, koji će iznos cijene biti, to ćemo tek vidjeti u ožujku iduće godine, dodao je.

Sprčić ne očekuje ni probleme u opskrbi plinom tijekom ove zime.

- Skladišta su sada otprilike 73% puna na razini Europe, neke zemlje su i na 50-60%, neke su na 80-90%. Mi smo iznad 80%. Ja mislim da, prvenstveno s aspekta sigurnosti u Hrvatskoj, moramo reći da nema LNG terminala, tu bi uvijek bilo nekakvo pitanje. S obzirom na to da imamo LNG terminal koji se pokazao da super radi, da brodovi dolaze u redovnoj dinamici, ja bih rekao da nam je on garant sigurnosti dostatnih količina plina. Kada tome dodamo skladište, ja mislim da neće biti nikakvih problema što se tiče dobave dovoljnih količina plina tijekom zimskog razdoblja, naglasio je Sprčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!