12:54 / 22.11.2018.

Autor: D.M./P.F./HRT

Spremni za crni petak? Pazite, 13% Hrvata uhvaćeno u zamku!

-

-

Foto: - / -

Iz HUB-a poručuju građanima da online plaćanje rade samo preko sigurnih stranica te da svaku sumnju vezanu za bankovni račun odmah prijave banci a pokušaj prevare policiji.
Takozvani crni petak mnogima je prilika da obave kupnju po znatno povoljnijoj cijeni. Sutra će tako neki proizvodi biti jeftiniji i do 70%. No, osim kupnje u trgovini, sve je više onih koji to čine putem interneta. Ondje, pak, vrebaju prevaranti koji se žele domoći brojeva bankovnih kartica.

Mia Vukančić i Dominik Pavković spremni su za crni petak. Na internetu su već našli proizvode čija će cijena sutra pasti i do 50%. No oboje su među 13% Hrvata koje su, prema istraživanju Udruge banaka, prevaranti uhvatili u zamku.

Donosimo nekoliko savjeta:

● Službene stranice proizvođača s oznakom protokola https najsigurnije su za kupovanje putem interneta.

● "Ako se bojite kupovati preko interneta, možete imati jednu karticu na koju ćete staviti određeni iznos novca. Ne znam, recimo 500 kuna i onda nemate bojazni da će vam netko kasnije uzeti novac", kaže Dijana Kladar, pravna savjetnica društva "Potrošač.

● A ako se prevara i dogodi, počinitelja je lakši pronaći ako kupujete s hrvatskih ili stranica država Europske unije, savjetuje MUP.

I zato građanima poručuju - prijavite svaki pokušaj prevare, čak i ako niste na njega nasjeli.

Na internetu se ne kupuje bez razmišljanja

U Hrvatskoj se sve više kupuje putem interneta, no sve je više i prevara, upozorili su iz Hrvatske udruge banaka. Istraživanje HUB-a o aspektima sigurnosti internetske kupovine pokazalo je da se građani osjećaju sigurno na internetu i uglavnom kupuju bez razmišljanja za sigurnost osobnih i bankarskih podataka. Iz HUB-a poručuju građanima da online plaćanje rade samo preko sigurnih stranica te da svaku sumnju vezanu za bankovni račun odmah prijave banci a pokušaj prevare policiji.  

Prije svega treba se ponašati na internetu kao i u stvarnom životu. Dobro razmislite s kim dijelite osobne i financijske podatke. Kupovati samo na provjerenim stranicama. Kupovati na sigurnim stranicama, one koje imaju oznaku https. Obavezno sami upisivati adresu web prodajnog mjesta, odnosno ne slijediti poveznice ili poruke iz linkova društvenih mreža i poruka elektroničke pošte, rekao je Milan Parat, predsjednik HUB-ovog Odbora za sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!