15:26 / 12.02.2019.

Autor: Ante Raić/HRT

Sredinom ožujka sanacija zagrebačkog Mosta slobode

Most slobode u rujnu 1959.

Most slobode u rujnu 1959.

Foto: - / -

Prva faza vrijedna je 16 milijuna kuna, a u idućim će se sanirati i pristupni vijadukti. U samu konstrukciju mosta neće se znatnije zadirati.
Radovi na važnoj prometnoj dionici su pred Zagrepčanima. Zagrebački Most slobode izgrađen je prije 60 godina i od tada nije obnavljan. No i tome je došao kraj - radovi počinju sredinom ožujka.

Most slobode u promet je pušten u rujnu 1959. Iako su snimljene u crno-bijeloj tehnici, na snimkama iz šezdesetih godina i dalje je u punom sjaju.

Šezdeset godina poslije došlo je vrijeme za prvu fazu obnove mosta. Planirana je sanacija rubnjaka, pješačke ograde koja je oštećene korozijom, hodne površine koja je u jednu ruku opasna za pješački i biciklistički promet.

Prva faza vrijedna je 16 milijuna kuna, a u idućim će se sanirati i pristupni vijadukti. U samu konstrukciju mosta neće se znatnije zadirati.

- Sama čelična nosiva konstrukcija je u relativno dobrom stanju s obzirom na starost mosta. Sanacijom će se ojačati nekoliko mjesta na luku mosta oštećenih korozijom i nanijeti nova antikorozivna zaštita. Radovi će se izvoditi u koordinaciji s Vodovodom i odvodnjom - poručuju iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Tijekom izvođenja radova vozači ne bi trebali imati većih teškoća. A budući da će se prvo raditi jedna, a zatim druga strana mosta, većih problema ne bi trebalo biti ni za pješake i bicikliste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!