Sredstva iz europskih fondova za opstanak turopoljske svinje

09.01.2018.

17:51

Autor: HRT

default error photo
Na ograđenom području Lukavečkog čreta u blizini Zagreba, koji se prostire na 150 ha šume, slobodno se u prirodi kreće 130 turopoljskih svinja, polovica ukupne populacije.
Tropoljska svinja - jedna je od dvije autohtone vrste svinja u Hrvatskoj. Ugrožena je vrsta i prijeti joj izumiranje. Posjetili smo Lukavečki čret u blizini Zagreba gdje u šumi živi polovica ukupne preostale populacije. Njihov opstanak ovisi i o sredstvima iz europskih fondova.

Početkom 20. stoljeća na području Hrvatske bilo je 100 tisuća turopoljskih svinja - sredinom devedesetih svega nekoliko i gotovo su izumrle. Danas se situacija polako popravlja. Na ograđenom području Lukavečkog čreta u blizini Zagreba, koji se prostire na 150 hektara šume, slobodno se u prirodi kreće 130 turopoljskih svinja, tj. polovica ukupne populacije.

U suradnji s Agronomskim fakultetom, članovi udruge Plemenita opčina turopoljska aplicirali su za sredstva iz EU 'tresure' fonda vrijedna 3 i pol milijuna eura. "Kroz taj projekt će se razviti cijeli postupak od najboljih, najoptimalnijih načina uzgoja do plasmana na tržište do robne oznake i svega onoga što je potrebno da bi taj održivi razvoj bio moguć u ovakvim ekološkim uvjetima", kaže Juraj Odrčić.

Turopoljske svinje se hrane isključivo prirodnom hranom, najčešće kukuruzom. Kad je na otvorenom u šumi jede žir i korijenje. Zbog jedinstvene prehrane meso je vrhunska delicija koja kasno zrije i ima specifičan okus. Najveći uzgajivač za osobne potrebe proizvodi pršut, kobasice i čvarke. U planu je izlazak na tržište.

Država bi, poručuju proizvođači - trebala omogućiti dio prerade same svinje u proizvode koje su tržišno interesantni. Jedna osoba, dodaju ne može biti i svinjar i mesar i komercijalist. Opstanak ove vrste, poručuju - ovisi o potražnji kupaca. Da bi ju spasili, izgleda, moramo ju češće jesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!