00:06 / 31.03.2021.

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT

Sretne kokice daju bolja jaja

Sretne kokice/ilustracija

Sretne kokice/ilustracija

Foto: Pixabay / HRT

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 600 milijuna jaja. Koke nesilice najčešće se drže u takozvanom kaveznom uzgoju, a tek manji dio njih u slobodnom. To je najprirodniji način i najsličniji onome kako su kokoši držale naše bake. Takvim se uzgojem može pohvaliti obitelj Poropat iz Poreča.

Obitelj Poropat iz Poreča uzgaja sretne kokice. Veselo čeprkaju po dvorištu kada god to zažele. I na raspolaganju imaju popriličan prostor.

- Ti uvjeti su 4 metra vanjskog prostora po svakoj kokici. Ako imate tisuću kokica morate imati 4 tisuće metara četvornih ogađenog prostora oko objekta – kaže Igor Poropat, vlasnik OPG-a, Poreč.

Sretne kokice daju i bolja jaja.

- Nesivost je manja nego u nekom intenzivnom uzgoju kao što je kavezni ili podni zato što se tu kokoši više kreću, ali automatski samim time su kokice slobodne prirodno se ponašaju i kvaliteta jaja mora biti puno bolja – dodaje Poropat.

Od 4 tisuće kokoši, tisuću je njih u slobodnom uzgoju. Njihova su jaja skuplja, no posljednjih godina kupci tu kvalitetu prepoznaju. U vrijeme Uskrsa potražnja se za jajima utrostruči.

Jaja iz kaveznog sistema su ispod kune, kaže Poropat, a jaja iz slobodnog uzgoja su preko kune do dvije kune, čak znaju i prijeći 2 kn.

Sa sretnim se kokicama nećete preko noći sretno obogatiti, no moći ćete od svoga rada pristojno živjeti i biti sretni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!