20:16 / 07.07.2019.

Autor: Ana Marušić/P.F./HRT

Srpanjska rupa sve manja ili sve veća?

-

-

Foto: - / -

Novi trendove u turizmu nameću promjene u načinu na koji privlačimo i dočekujemo goste. Prilagodba je to koja nam, pokazuju rezultati, tek sporadično polazi od ruke.
Ulazimo u špicu turističke sezone. Prvi dani srpnja upućuju na to da nam se ponovno događa ona famozna "srpanjska rupa", kada turista i nema onoliko koliko su neki očekivali, ponajprije iznajmljivači apartmana i ugostitelji. Stoga je zadarska ekipa HRT-a provjerila stanje na licu mjesta.

Iskusni ugostitelji podsjetit će da se prvih dana srpnja tradicionalno bilježi pad broja noćenja. Za službene je podatke rano pa su na raspolaganju samo pojedinačni dojmovi koji kažu da nema dovoljno stranaca.

Navečer je ipak malo bolje, no ugostitelji nisu zadovoljni kako je počeo ovaj mjesec. Procjenjuju da je 10% lošiji od prošlogodišnjeg. Krivac se traži u Grčkoj, Turskoj, u velikim vrućinama, no još je jedan važni element u toj računici. Ugostitelji kažu da se otvorilo 500-600 novih sjedećih mjesta. No kako je, slikovito rečeno, ista veličina kolača, on se dijeli na više dijelova. Matematički gledano svima je lošije nego prošle godine.

Nezadovoljni krivca traže u turističkom menadžmentu, lošem brendiranju destinacija, nedovoljnom broju atraktivnih događaja, a izlaz se traži u spuštanju cijena. Ali mi ne bi takve goste jer su oni slabije platežne moći.

Dosad poznati brojevi ipak ne obeshrabruju - Zadar bilježi 12% više noćenja u prvoj polovini godine, odnosno 8% u lipnju. S obzirom na to da su se mediteranski konkurenti vratili u igru, nije ni loše. Većinu zadarskih smještajnih kapaciteta nude sve brojniji privatni iznajmljivači, u posljednje tri godine u ponudi je čak 8000 novih postelja.

Novi trendove u turizmu nameću promjene u načinu na koji privlačimo i dočekujemo goste. Prilagodba je to koja nam, pokazuju rezultati, tek sporadično polazi od ruke.

I u srednjoj Dalmaciji prvih šest mjeseci zabilježen turistički plus. Prvi dani srpnja pokazuju svo različitost ove sezone. Makarska prati pozitivan trend, a susjedna Baška Voda stalno je u minisu. Bol i Hvar, kao i Split bilježe dobru popunjenost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!