12:49 / 18.10.2018.

Autor: I.H./HRT

Stabilnost javnih financija nije ugrožena

-

-

Foto: - / -

Govorilo se i o problemima brodogradilišta Uljanik te novoj mirovinskoj reformi.
Unatoč dospijeću 2 i pol milijarde kuna državnih jamstava za Uljanik, stabilnost javnih financija nije ugrožena, a javni će se dug, kako je i planirano, smanjiti u ovoj godini na 74 i pol posto BDP-a, rekao je ministar financija na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju.

Guverner Vujčić naveo je da će Uljanik ipak usporiti fiskalnu prilagodbu države, a među rizicima za gospodarski rast ističe kako bi nam do 2040. moglo nedostajati pola milijuna radnika. No i za to, kaže, postoje rješenja. 

Jedna od njih je produljenje trajanja radnog vijeka, druga je dizajniranje, ja bih rekao "pametne" imigracije, stranih radnika, a treće je reforma obrazovnog sustava na način da učini radnike koji ulaze na tržište rada, ovu skupinu od 15 - 24 godine podobnima za primjenu novih tehnologija, jer samo te tehnologije mogu supstituirati nedostatak rada, govorim o automatizaciji, robotizaciji i umjetnoj inteligenciji, izjavio je guverner Vujčić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je prošle godine na ovom skupu dao obećanje Vlade da neće ukidati drugi mirovinski stup i da ga želimo jačati . Nadam se da ovom balansiranom i cjelovitom mirovinskom reformom smo apsolutno to i dokazali, dodao je Pavić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!