16:36 / 19.11.2019.

Autor: Višnja Ružojčić/Krešo Fumić/V.K./HRT

Stabla jabuka pretvaraju u ogrjev

-

-

Foto: - / -

Brojni voćari u Slavoniji krče nasade jabuka, a stabla pretvaraju u ogrjev. Kažu da zbog niske otkupne cijene od 90 lipa do maksimalno kunu i 20 lipa, proizvodnja više nije isplativa.
Brojni voćari u Slavoniji krče nasade jabuka, a stabla pretvaraju u ogrjev. Kažu da zbog niske otkupne cijene od 90 lipa do maksimalno kunu i 20 lipa, proizvodnja više nije isplativa.

Nikad teži posao u svom voćnjaku nedaleko od Požege  - Damir nije obavljao. Nakon više od dva desetljeća  - odustaje od proizvodnje jabuke.

- Jesenas sam iskrčio nekih 200 komada, proljetos sam ovaj gornji dio iskrčio i sad nastavljam. Iskrčit ću cijeli voćnjak, samo zavisi od vremena kako budem stizao, govori Damir Vinković, Požega.

Nedaleko, u mjestu Grabarju kraljicu voća proljetos je zamijenio kukuruz.

- Sijem što mogu prodati, za što imam stalne kupce. Kukuruz, ječam. Isto vozim u Dalmaciju, prodam, naplatim i to je to, naglašava Ivica Bešlić, Grabarje.

S jabukom jednostavno nije išlo, kažu, proizvođači. Godine sve zahtjevnije, a otkupna cijena sve niža. Čak i za industrijsku klasu.

- Oko kune, tu negdje se kretala. Rekao sam, bit će negdje osamdeset lipa pa ću se pokriti. Međutim, kad su mi ponudili 30 lipa..., ogorčen je Ivica Stasny, Grabarje.

Samo u požeškom i brodsko-posavskom kraju iskrčeni su na deseci hektara jabuke. Nije pomogla ni interventna državna potpora od 20 milijuna kuna pa i ovi mladi voćari razmišljaju da odustanu. 

- Planski je to moralo biti već prije pet godina i vjerojatno kolege iz okruženja takve poticaje koriste već godinama, naglašava Ivan Babić, Godinjak.

Pa dok se trgovački lanci pune uvoznim jabukama -  domaći se nasadi pretvaraju u ogrjev.

- I proljetos kad smo čupali to, ugrijali smo se dobro. Nadam se da će nas i ove zime ugrijati, rekao je Stasny.

I to razarajućim plamenom. Jer s iskrčenim nasadima u dim i pepeo otići će i milijuni kuna dobivenih za njihovo podizanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!