Stagnacija nezaposlenosti u EU u srpnju; u Hrvatskoj blagi rast

31.08.2023.

15:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Nezaposlenost u eurozoni i EU-u

Nezaposlenost u eurozoni i EU-u

Foto: Andrey_Popov / SHUTTERSTOCK

Nezaposlenost u eurozoni i EU stagnirala je u srpnju, a u Hrvatskoj je blago porasla, odmaknuvši se od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u srpnju 6,4 posto i zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazuje izvješće.

U EU iznosila je 5,9 posto, zadržavši se na razini iz lipnja i svibnja.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj niža je za 0,3 postotna boda u eurozoni i za 0,2 postotna boda u EU, pokazuju tablice Eurostata.

Statističari procjenjuju da je u EU u srpnju bez posla bilo 12,9 milijuna građana, od čega 10,94 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU u srpnju uvećan za 35 tisuća, a u eurozoni za 73 tisuće. U odnosu na prošlogodišnji srpanj manji je za 209 tisuća u Uniji i za 264 tisuće u eurozoni.

Hrvatska iznad prosjeka


Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u srpnju dosezala 11,6 odnosno 10,8 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u srpnju iznosila 6,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije.

U srpnju 2022. iznosila je sedam posto, pokazuju tablice.

U Hrvatskoj je bez posla u srpnju, prema Eurostatovim podacima, bilo 120 tisuća građana, dvije tisuće više nego u lipnju. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec njihov se broj pak smanjio za sedam tisuća, pokazuju tablice.

Najbliži je Hrvatskoj u srpnju bio Cipar sa stopom nezaposlenosti od 6,7 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno je bilježila Malta, od 2,5 posto. Mjesto u skupini zadržale su i Češka i Poljska s 2,7 odnosno 2,8 posto, te Njemačka s 2,9 posto.

Stagnacija nezaposlenosti mladih


U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni u srpnju je iznosila 13,8 posto, zadržavši se na lipanjskoj razini.

U EU se pak smanjila sa 14,2 na 13,9 posto.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj niža je za 0,9 postotnih bodova u eurozoni i za 0,7 postotnih bodova u EU, pokazuju tablice Eurostata.

Statističari procjenjuju da je u EU u srpnju bez posla bilo gotovo 2,7 milijuna mladih, od čega nešto više od 2,2 milijuna u eurozoni.

Hrvatska na 20 posto


Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je u srpnju Njemačka, od 5,6 posto.

Slijedi Malta, sa stopom nezaposlenosti od 8,1 posto.

Najviša je pak i u srpnju bila u u Španjolskoj, gdje je iznosila 27 posto. I dalje premašuje razinu od 20 posto i u Grčkoj, Italiji i Švedskoj, pokazuju Eurostatovi podaci.

Blizu je i Slovačka, sa srpanjskom stopom od 19,9 posto.

Hrvatska, uz Belgiju, Cipar, Sloveniju i Rumunjsku, nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih.

U drugom tromjesečju Hrvatska je u toj dobnoj skupini bilježila stopu nezaposlenosti od revidiranih 20 posto, uz nezaposlenih 25 tisuća mladih. Prethodno izvješće pokazivalo je stopu od 19 posto.

Ponovo je podignuta i procjena stope nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u prvom tromjesečju, s 19,5 na 20,4 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!