16:54 / 05.04.2020.

Autor: Dijana Kovaček/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Stalo tržište nekretnina

-

-

Foto: - / -

Prijave za državne subvencije za kupnju stanova gotovo da su jedino što se trenutačno događa na tržištu nekretnina. Epidemija i zagrebački potres za posljedicu imaju ono što se nikada do sada nije dogodilo - tržište nekretnina trenutačno ni ne postoji.
Prijave za državne subvencije za kupnju stanova gotovo da su jedino što se trenutačno događa na tržištu nekretnina. Epidemija i zagrebački potres za posljedicu imaju ono što se nikada do sada nije dogodilo - tržište nekretnina trenutačno ni ne postoji pa se ne znaju ni njihove stvarne cijene, a niti kada će se i kako ponovno formirati.

Prvo pandemija, a onda i potres, potpuno su zaustavili tržište nekretnina, posljednjih tjedana, gotovo da nema ni kupnje ni prodaje.

- Nema baš ni kupaca, prodavatelji su se primirili, ljudi su u strahu i svi čekaju da vide kako će se sve rasplesti i koliko će pandemija trajati, promet de facto ne postoji, kaže Borislav Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Opereta.

A kada nema ponude i potražnje, nema ni cijena, pa je teško uopće procjenjivati kada će i koliko cijene nekretnina padati. Sve će ovisiti o trajanju pandemije i izvanrednih mjera.

- Pretpostavljamo da će zbog pada gospodarstva i smanjene kupovne moći doći do pada potražnje, i tek onda će se cijene korigirati, znači to su procesi ispred nas, a opet sve to ovisi i o drugim elementima, ovisi i kako će banke reagirati, da li će ostati kamate na kredite nisko itd., objašnjava Dubravko Ranilović, direktor agencije Kastel i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama  pri HGK.

Donedavno iznimno atraktivne nekretnine u središtu Zagreba, sada su uzdrmane potresom. No i među njima ima velikih razlika ovisno o godištu i kvaliteti gradnje, pa će o tome, kaže Ranilović, ovisiti brzina obnove, ali i cijene.

- Dugoročno gledano svaki centar glavnog grada ima perspektivu, tako će i centar Zagreba nakon određenog vremena vratiti svoju vrijednost, ali da će biti u početku teško, biti će, dodaje Ranilović. 

Propast turističke sezone također će utjecati na cijene nekretnina na Jadranu.

- Vjerojatno će se mnogi od vlasnika apartmana staviti nekretnine ili na prodaju ili u dugoročni najam, tako da će to u svakom slučaju donijeti jednu promjenu na tržištu, ustvrdio je Vujović.

Trenutačno su, kaže Vujović, jedine iznimke na tržištu,  oni koji žele iskoristiti državnu subvenciju za stan ili oni koji zbog potresa moraju naći novo mjesto za život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!