14:43 / 12.12.2020.

Autor: Hina

Standard & Poor's potvrdio bonitetnu ocjenu Slovenije AA-

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

Slovensko ministarstvo financija smatra da je to priznanje da Slovenija ostaje financijski dugoročno stabilna država unatoč pandemiji.
Agencija Standard & Poor's potvrdila je bonitetnu ocjenu Slovenije koja ostaje na razini AA- uz stabilne izglede, objavilo je u subotu slovensko ministarstvo financija, navevši da je to priznanje da Slovenija ostaje financijski dugoročno stabilna država, unatoč zaoštrenim prilikama zbog pandemije covida-19.

Analitičari agencije Standard & Poor's u svojoj analizi procjenjuju da je slovenska vlada donijela odgovarajuće mjere koje će ublažiti negativni utjecaj pandemije na ekonomiju, te naveli da državi u amortiziranju nastalih fiskalnih šokova pomažu niski troškovi financiranja javnog duga, što je posljedica mjera Europske centralne banke (ECB) i negativnih kamatnih stopa na zaduživanje državnim obveznicama s 10-godišnjim dospijećem.

Ove je godine većina agencija održala bonitetnu ocjenu Slovenije na ranijoj razini unatoč ekonomskim problemima koje donijela pandemija, dok joj je agencija Moody's početkom listopada ocjenu povećala za jednu razinu, na A3, uz stabilne izglede.

Slovenija  za strane investitore prema ocjeni agencija i dalje ostaje država vrijedna povjerenja, navode u slovenskom ministarstvu financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!