Staničić: Rekordna godina za nautički turizam

25.11.2022.

15:28

Autor: T.D./HRT/Hina

Kristjan Staničić

Kristjan Staničić

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, u petak je izjavio kako smo ove godine u prometu nautičkog čartera premašili rekordnu 2019. godinu.

- Ove godine do sada smo u prometu nautičkog čartera ostvarili više od 3,6 milijuna noćenja i više od 560 tisuća dolazaka, što je jedan posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu, rekao je Staničić na konferenciji "Pozicioniranje grada Splita kao nautičkog središta Mediterana".

Nautički turizam za Hrvatsku je prema njegovim riječima važan, uz ostalo jer nautičari troše više od "prosječnih" turista. Kaže da nautički turist dnevno u Hrvatskoj potroši 60 posto više od prosjeka, tj. na dan 126, a prosječni turist 78 eura.

Nautičari po njegovim riječima u Hrvatsku dolaze više puta godišnje i to ne samo ljeti.

Na konferenciji su se čula i upozorenja da bi nekontrolirani rast nautičkog turizma mogao na Jadranskom moru stvoriti prometna zagušenja slična onim na kopnu na splitskom području.

- Ovoga su ljeta splitska vrata bila pod takvom opsadom plovila da je to sličilo desantu na hrvatske otoke, rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Istaknuvši kako je Hrvatska nautička velesila te da taj dio turizma iz godine u godinu raste, Glavina je kazao kako je potrebno postaviti pitanje je li to održivo budući da smo ograničeni brojem marina i vezova, a nedostaje i radnika.

- Trebamo se upitati kako dalje i je li ovaj trend u nautičkom turizmu održiv. Stoga je nužno iskoračiti u smislu održivosti, rekao je Glavina.

Smatra da zakonskom regulativom treba uspostaviti kontrolirani rast nautičkog turizma kako bismo mogli upravljati njegovim razvojem.

- Ako mi ne budemo upravljali nautičkim turizmom, onda će to činiti neke druge silnice, upozorio je.

Splitsko - dalmatinski župan Blaženko Boban je izvijestio kako je u prvi osam ovogodišnjih mjeseci na području županije broj noćenja i dolazaka u nautičkom turizmu bio veći za 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Zauzeo za jače inspekcije na Jadranu kao ne bi došlo do zagušenja prometa na moru kao što je to slučaj na kopnu te radi zaštite od "devijantnog ponašanja turista."

U diskusijama su se čula mišljenja kako bi povećanje cijena za nautičke turiste na području Splitsko - dalmatinske županije doprinijelo smanjenju gužvi na moru. Međutim, splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić usprotivio se takvim stajalištima rekavši kako bi u slučaju povećanja cijena nautički turisti napuštali splitsko područje. 

Sudionici konferencije su istaknuli kako će novi zakon o pomorskom dobru i lukama, doprinijeti i uvođenju reda u nautički turizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!