Stanislav Antić živio je za SAS i nesebično pomaganje zajednici

23.03.2023.

20:07

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT

Predstavljanje knjige o Stanislavu Antiću

Predstavljanje knjige o Stanislavu Antiću

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Na prvu godišnjicu smrti Stanislava Antića, legendarnog direktora zadarskog SAS-a, koju se smatralo najuspješnijom tvrtkom u bivšoj državi, predstavljena je njegova knjiga "Moje životno djelo". Oni koji su ga poznavali, znaju da njegovo životno djelo nije bila samo tvornica nego i nesebična pomoć zajednici u kojoj je živio.

Znakovit je bio Antić te 2016. Nagrada za životno djelo stigla je tek nakon 26. godina od odlaska u mirovinu.

- Ne uzimajte samo sebi, dajte nešto i zajednici, poručio je tada Stanislav Antić.

A dao je Antić Zadru, kao nitko prije, a i poslije. Njegovi darovi gradu vidljivi su na svakome koraku.

- Oni su dosta zarađivali, ali je davao i za zajednicu. Tako da je grad dosta profitirao, rekla je Milena Antić, supruga.

Nije štedio ni sebe ni druge, ni radnike ni strojeve. Radilo se kao u najuređenijem kapitalizmu, dijelilo pošteno i svima. Radnici su već nakon 6 mjeseci mogli računati na stan. Raditi u SAS-u bila je privilegija za 430 zaposlenika.

- Sve što sam postigao u životu dao mi je Stanislav Antić i SAS, kazao je Marko Miodražević, bivši radnik SAS-a.

- Od SAS-a sam dobio stan i najvažnije životnu školu u struci, rekao je Ante Marasović, bivši radnik SAS-a.

Kako se radilo, ali i vodilo računa o radnicima oslikavao je i tadašnji radnički restoran.

- Bilo je 13 vrsta jela i za dijabetičare, vrhunski, kazao je Marko Miodražević.

Ušao je Antić nakratko u politiku i umalo postao zadarski gradonačelnik. Volju Zadrana u to vrijeme spriječili su prvi hrvatski politički prebjezi.

- Stanislav Antić je ime koje kod svih poštenih građana grada Zadra razvija nostalgiju, istaknuo je Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća.

Iza sebe je ostavio 43 donacije gradu, vrijedne ondašnjih 150 milijuna dolara. Najuspješnije poduzeće bivše države ostvarivalo je u to vrijeme 20 posto profita ukupnog hrvatskog gospodarstva. Nadrastao je Antić i ne samo Zadar, svojim životnim djelom.

Na promociji knjige nikoga od aktualne gradske i županijske vlasti. Antićeva poruka s početka i dalje je u Hrvatskoj itekako aktualna. Ma koliko je neki ne željeli čuti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!