U Kući baranjskog kulena, u Branjinu Vrhu, izabran je najbolji kulen. Natjecalo se 30-ak proizvođača iz četiriju kontinentalnih županija. U finalu su odlučile nijanse.
26.05.2024.
11:03
Autor: Igor Rotim/V.G./Dnevnik/HRT
U Kući baranjskog kulena, u Branjinu Vrhu, izabran je najbolji kulen. Natjecalo se 30-ak proizvođača iz četiriju kontinentalnih županija. U finalu su odlučile nijanse.
Boja, miris, okus, ljutina, kvaliteta, struktura, sve je važno. Nije lako bilo žiriju ni ove godine, u postojbini kulena odabrati najbolji.
- Puno truda, muke i nauke. Proizvodnja kulena je stvarno prezahtjevna. Ja to radim dosta dugo i mogu reći da se još učim, kazao je Stanko Josipović, 1. mjesto, Koritna.
Uči se naveliko u Slavoniji i Baranji. Proizvođača je malo manje u posljednjih desetak godina, ali proizvodi se više i kvalitetnije.
- Mnogi imaju klimatizirane objekte, mogu raditi cjelogodišnju proizvodnju i mogu biti pouzdani i kvalitetni dobavljači hotelima, restoranima i svima ostalima koji su zainteresirani za kvalitetnu robu, ali tijekom cijele godine, kazao je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen.
Prodaje se kulen i u Hrvatskoj i preko granica. Pomogla je i europska markica kvalitete i za slavonski i za baranjski kulen.
- U posljednjih 10 godina od prve zaštite krčkog pršuta, koji je zaštićen u travnju 2014. godine, na sedmom mjestu smo po broju oznaka, imamo ih 48, Njemačka je ispod nas, stići ćemo i Njemačku, rekao je Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede.
Velikim poljoprivrednim silama ne možemo parirati količinama, ali možemo kvalitetom, čulo se na sajmu. Od proizvodnje kulena danas se može pristojno živjeti.
- Ne govorimo samo o gastrodeliciji koja je vrhunska. Mi govorimo i o demografskoj mjeri jer ljudi ustvari od proizvodnje kulena danas žive, ostaju u Baranji i čuvaju naš hrvatski prostor, a to je najvažnije, istaknula je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.
Kulen i druge baranjske delicije, iz godine u godinu privlače sve više gostiju.
- Baranja je dobila već dvije nagrade za najbolju destinaciju ruralnog turizma, rekao je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.
- Najjače snage koje Baranja može ponuditi, a to je jako vinarstvo i jaka proizvodnja domaćih proizvoda, enologija i gastronomija nam je prožeta kroz svaku manifestaciju, rekao je Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje.
I festival kulena je, sudeći prema zanimanju izlagača i kvaliteti, već upisan na turističku kartu Baranje.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora