Stanovnici Seoca bijesni: Ne možemo spavati od vjetroelektrana

15.09.2019.

18:52

Autor: Ivana Šilović/HRT

default error photo
Grad Omiš reagirao je na negodovanje svojih mještana i zatražio još jedno mišljenje neovisnih stručnjaka zbog buke koju stvara obližnja vjetroelektrana.
Stanovnici malog mjesta Seoca u omiškom zaleđu bijesni su zbog, kažu, nesnosne buke koju stvara obližnja vjetroelektarna koja je još prije godinu dana puštena u probni rad. I dok mještani poručuju da više ne mogu normalno živjeti, austrijski investitor, koji je u projekt uložio 20 milijuna eura, tvrdi da sva mjerenja pokazuju da je buka unutar zakonom dopuštenih granica.

Idilu malih Seoca na obroncima Mosora remeti pet vjetroelektrana.

- Situacija je loša, tu je moja kuća tu živim, a tu su vjetrenjače ni 500 metara, kažu ja se ne razumijem puno, ali EU traži i dva kilometra od kuća, kaže Ivica Milavić.

Mira nemaju, kažu, već godinu dan. Najgore je noću.

- Umoran dođeš ne možeš zaspati, to rula kao da avioni lete, najviše noću i kada je mirno vrijeme, a one rade to je neizdrživo, govori Ante Dujmović.

- Posebno kad je jugo ne možeš ni u kući stati, noću ne možeš zaspati jaka buka, kaže Nada Dujmović.

- Živimo po danu kako tako, a po noći katastrofa od 11 do 6 ujutro nemoguće, dodaje Ivica Milavić.

Tvrde i da se vjetropark nalazi na strogo zaštićenoj krajobraznoj ekološkoj mreži Natura 2000, Denis Dujmović, mještanin i gradski vijećnik grada Omiša.

- Udaljen je 530 metara do samog mjesta što nije sukladno Studiji, ali ono što je najgore ovaj vjetropark ne zadovoljova Studiju utjecaja na okoliš po pitanju buke jer je buka dokazalo se 16 puta veća od rezidentne buke, dodaje Dujmović.

Grad Omiš reagirao je na negodovanje svojih mještana i zatražio još jedno mišljenje neovisnih stručnjaka.

- Potvrđene su sve naše sumnje na temelju toga Sanitarni inspektor kao zadnja linija obrane mjesta protiv ove nesnosne buke dao je negtivno mišljenje prilikom ishodovanja uporabne dozvole za ovaj vjetropark. Cijela Hrvatska imat će dugoročnu dobit od ovog projekta - poručuje austrijski investitor. U njega je uložio 20 milijuna eura.  Na čak četiri lokacije dva je puta provedeno mjerenje buke. - Naši rezultati pokazuju da su sve razine unutar propisanih razina naše Studije i zapisnik svih inspektorata poslali  smo u državni inspektorat u Zagreb, rekao je Borna Lav Skračić, iz tvrtke Ecowind, Hrvatska.

Mišljenje struke očekuje se za desetak dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!