14:46 / 04.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Starateška opredijeljenost HV-a na domaću proizvodnju

Vojna oprema

Vojna oprema

Foto: Dalibor Urukalovic / PIXSELL

Saborski Odbor za obranu održao je u varaždinskoj Županijskoj palači tematsku sjednicu o ulozi obrambene industrije u funkciji razvoja domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Krizne situacije pokazale su kako opredijeljenost Hrvatske vojske na domaću proizvodnju ima strateški značaj.

- Lanci opskrbe, kad dođe do kriznih trenutaka, poput ovog s COVID-om - pucaju. Ako ste bazirani na vlastitu proizvodnju, ako to proizvodite u vlastitoj državi, ako ulažete sami u sebe, onda je to neka sasvim druga priča, rekao je predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović.

Varaždinski župan Anđelko Stričak ocijenio je da je sjever Hrvatske njezin industrijski najrazvijeniji dio - sada su na 95 posto proizvodnje prije COVID-a, a u nekim branšama i više. Dodao je da svaka jaka država ima jaku industriju i u sklopu te industrije jaki obrambeni dio, a upravo su Varteks u Varaždinu i Šestan-Busch u Prelogu primjeri toga.

- Hrvatski vojnik potpuno je opremljen osobnom opremom, odjećom, obućom, balističkom zaštitom i osobnim naoružanjem proizvedenim u Republici Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar.

Pomažemo domaćoj obrambenoj industriji kupnjom njezinih proizvoda, u skladu s pravilnicima javne nabave kad god je to moguće, certificiranjem domaćih tvrtki i promoviranjem industrije, dodao je i najavio pomoć domaćoj industriji sudjelovanjem na natječajima za financiranje i razvoj novih proizvoda preko European Defence fonda.

Članovi saborskog Odbora za obranu u Varaždinu su obišli pogone Varteksa, koji od 10 do 15 posto proizvoda na godinu radi za ministarstva obrane i unutarnjih poslova. Obišli su i pogon tvrtke Šestan-Busch u Prelogu, bez nazočnosti medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!