Štediše mogu odahnuti, Sperbank postaje Nova hrvatska banka

02.03.2022.

19:47

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Sberbank postaje Nova hrvatska banka

Sberbank postaje Nova hrvatska banka

Foto: Borislav Zdrinja/Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Kasno sinoć iz Hrvatske narodne banke priopćeno je da je Hrvatska poštanska banka kupila Sberbank Hrvatska, čime je spriječena likvidacija posrnule ruske banke u našoj zemlji koja bi dosegnula štetu od gotovo osam milijardi kuna. Štediše su odahnule, a nova će banka uskoro dobiti i novo ime. 

Točno u podne, nakon dva dana moratorija, sve poslovnice Sberbanka u Hrvatskoj otvorile su vrata. Iako je vijest da je Hrvatska poštanska banka kupila Sberbank za 71 milijun kuna objavljena još sinoć, građani su i dalje zabrinuti.

"Želim podići svoje novce bez obzira na HPB", "Mislim da je to sad sigurno", "Ja imam otvoren račun u HPB-u, ali ću podići svoj novac ovdje i prebaciti u HPB", "Nisam znao što će biti kad se probudim, a danas je dobra vijest, bi se reklo" - neke su od reakcija građana koji su danas došli u banku.

Novi vlasnici - nekoliko sati nakon otvaranja kažu - situacija se ipak smiruje.

- Prema prvim informacijama klijenti koji su došli u poslovnice banke nakon informiranja i razgovora s našim kolegama odustaju od podizanja depozita i ostaju štediše naše banke, kaže predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina

Depoziti su sigurni, poručuju guverner i premijer

Da su depoziti, koji su veći od 8 milijardi kuna, sigurni - poručuju i premijer i guvener.

- Nema nikave potrebe više da bilo tko podiže svoja sredstva s računa Sberbanke u Hrvatskoj ona je od danas dio grupacije HPB-a, kazao je premijer Andrej Plenković.

Guverner HNB-a Boris Vujčić poručio je kako spajanjem ovih dviju banaka dobijamo "vrlo dobru, jako kapitaliziranu, jako likvidnu efikasnu banku" te da "su sada sigurni depoziti svih građana i korporativnog sektora".

Sberbank, koji vodi privremena Uprava, uskoro će promijeniti ime u Nova hrvatska banka. Spajanje s HPB-om trajat će oko godinu dana.

- Zaposlenicima Sberbanke je bitna informacija da nastavljaju normalno raditi. Nastavljaju raditi za hrvatsku banku pod brendom Nova hrvatska banka, kazao je Marko Badurina

U nekoliko dana klijenti su iz Sberbanka u panici podignuli više od 200 milijuna eura, što je banku gotovo dovelo do propasti. Međutim, kaže ministar financija Zdravko Marić "svojim pristupom i dosadašnjim aktivnostima i argumentima uspjeli smo uvjeriti sve europske institucije da je ovo najbolje rješenje za RH". 

Prema riječima guvernera Vujčića - u nekim drugim zemljama banke će ići u likvidaciju. No to neće biti slučaj ni u Sloveniji ni u Srbiji, gdje su domaće banke prema sličnom modelu kupile podružnice Sberbanka.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!