08:10 / 14.01.2020.

Autor: Marija Milas/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Štedjeti za mirovinu - što prije to bolje

Foto: Peter Skitterians/Pixabay

Foto: Peter Skitterians/Pixabay

Foto: - / -

Financijska pismenost bitna je radi osvještavanja mladih koliko je važna štednja za mirovinu. Savjet je što prije krenuti s ulaganjem u 3.mirovinski stup.
Jesu li svjesni mladi važnosti 3. mirovinskog stupa? Mirovina je nešto daleko, o čemu još ne razmišljaju. Zato je bitna edukacija o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji.

Financijska pismenost bitna je radi osvještavanja mladih koliko je važna štednja za mirovinu. Savjet je što prije krenuti s ulaganjem u 3.mirovinski stup.

- Mladimo savjetujemo da krenu sa svojim prvim poslom, sa prvom plaćom, vrlo automatski sustavno odvajati za mirovinu. Mali iznos koji god to iznos bio, nije uopće važno, važno je da se krene rano - savjetuje Andrea Lučić, Udruga Mala akademija financija.

Mladima mirovina nije bliska. Zato ih udruga svojim radionicama pokušava educirati.

- Mladi jako dobro reagiraju na pitanje mirovina o kojoj zapravo opće ne razmišljaju. Na radionicama kroz niz nekakvih vrlo praktičnih i osjetilnih vježbi pokušavamo osvijestiti da sami upravo u dvadesetima i ranim tridesetima odlučuju kakvu kvalitetu života će imati u trenutku umirovljenja - kaže Lučić.

Ekonomska klinika studentsko je savjetovalište. Cilj je pomagati građanstvu kod problema ekonomske naravi.

- Želi se postići da imamo građane koji na pametni način upravljaju svojim osobnim financijama. Na taj način ćemo dobiti nekakvo dugoročno održivo ekonomsko stanje u društvu - smatra Zdeslav Markoca, Udruga „Ekonomska klinika".

Udruga također savjetuje kako bi se s štednjom trebalo krenuti što prije.

- Naš je savjet da se odmah, dakle prilikom prve plaće i prilikom prvih ajmo reći zarađenih iznosa. Preporuka je da se nekih 10-20% od ukupnih primitaka izdvaja za štednju, sada naravno to se uvijek može prilagoditi - naglašava Markoca.

Ekonomska pismenost vrlo je važna. Uz pomoć tog znanja, sposobni smo upravljati kvalitetno našim osobnim financijama i osigurati si kvalitetan život u mirovini.

A više o važnosti ulaganja i o tome gdje bi građani mogli potražiti neovisno financijsko savjetovanje govorili su Biserka Žalac, članica Uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva i Tomislav Ridzak, član upravnog vijeća HANFE.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!