10:49 / 12.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Štednja u drugom mirovinskom stupu gotovo 100 milijardi kuna

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji za novinare predstavljeno je poslovno i makroekonomsko okružje u kojemu su poslovali obvezni mirovinski fondovi u protekloj godini.
U Hrvatskoj su četiri obvezna mirovinska fonda - AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ/CO i Erste Plavi - a vrijednost njihove imovine doseže gotovo 100 milijardi kuna, od čega se više od 30 milijardi kuna odnosi na ono što su fondovi zaradili i pripisali na račune svojih članova, kojih je više od 1,94 milijuna.

Povećan je broj članova obveznih mirovinskih fondova koji su lani ostvarili pozitivan godišnji prinos od 0,84 do 3 posto. Čulo se to u Zagrebu na konferenciji o poslovanju obveznih mirovinskih fondova u 2018.

- Važna poruka na ovom slajdu jest naš prinos od osnutka na fondu B koji je naš najveći  fond i koji je od početka mirovinske reforme zaradio 5,47 posto, što je među top tri do četiri mirovinska fonda u Europi i svijetu, rekao je predsjednik UMFO-a Kristijan Buk.

I fondovi A i C kategorije lani su zabilježili slabije prinose, pa je tako od početka rada, 2014., pa do kraja 2018. prosječni prinos svih obveznih mirovinskih fondova kategorije A iznosio 7,04 posto, a lani 0,84 posto, dok je prosječni godišnji prinos fondova u kategoriji C do 2018. dosegnuo šest posto, a samo u 2018. 2,94 posto.

Buk kaže da je u samim počecima bilo pametno konzervativno ulagati, no kako s razvojem fondova i rastom njihove imovine polako dolazi do liberalnijeg ulaganja te postupnog smanjenja ulaganja u hrvatske državne obveznice. Ipak, poručuje da fondovi moraju zadržati određenu dozu konzervativnosti te da nikad neće, poput nekih anglosaksonskih fondova, imati 60-70 posto ulaganja u dionicama.

Nedavnim mirovinskim izmjenama Vlada je omogućila prebacivanje oko 200 tisuća građana iz drugog u prvi mirovinski stup kako bi imali veće mirovine. No to se, kažu u fondovima, odnosi samo na one s niskim plaćama. Među Vladinim zakonskim izmjenama smeta im ona da njihovi predstavnici više ne smiju biti u nadzornim odborima tvrtki u koje su uložili imovinu.

Spremni su mirovinski fondovi i za privatizaciju državnih tvrtki. Vlada im još ne nudi ulaganje u infrastrukturne projekte, no očekuju da će se uskoro krenuti i u tom smjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!