Stella: Izvrstan booking za samu špicu sezone

29.05.2022.

20:27

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT

 Joško Stella i Denis Ivošević

Joško Stella i Denis Ivošević

Foto: Dnevnik / HRT

Na kraju smo svibnja, usred produženog vikenda. Svi turistički pokazatelji nam govore, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, da od početka godine do kraja svibnja smo na nekih 80% prometa, što se tiče noćenja, iz 2019.

- Kada bi gledali 2021., imamo tri puta više noćenja nego lani. Izvrstan je booking za samu špicu sezone, rekao je.

U Istri je predsezona tradicionalno dobra, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije je naglasio da su i zimski mjeseci jako dobro odradili svoj posao.

- Kada gledamo od početka godine do jučer, Istra je realizirala 2,8 mil noćenja, što je 5% bolje u odnosu na isti taj period iz 2019., rekao je.

Na pitanje koliko su na rezervacije utjecali u nekim stranim medijima da su meduze preplavile Istru, Ivošević kaže da sve svako toliko pojavi nekakva takva informacija koja pokušava diskreditirati cijelu Jadransku obalu. Kaže da su kontaktirali stručnjake s Fakulteta koji su to opovrgnuli tezu da je cijeli Jadran, pogotovo sjeverni, prepun meduza. Ističe da je to tijekom zime više smetalo ribarima, netko je to krivo "pohvatao" i lažno plasirao, no poslali su demantij i vjeruju da će Čeha i Slovaka biti puno.

Što se tiče gostiju, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko 10% domaćih gostiju, povećanje cijena će utjecati na to.

- Nadamo se da cijene neće previše narasti, rekao je.

Na pitanje koliko je rat u Ukrajini utjecao na klijentelu u Istri, Ivošević je rekao da je turizam heterogena djelatnost koja se iz godine u godinu mijenja.

- Ovo što smo imali prethodne 2 godine definitivno je još značajnije utjecalo. Neki novi trendovi i kriteriji za izbor destinacije su izmijenjeni. Mi kao najsjevernija regija smo vrlo dobro odradili to razdoblje pandemije, rekao je.

Na svim turističkim djelatnicima je, smatra Ivošević, da prate sva kretanja u svijetu i nove trendove kojima se treba što brže prilagoditi.

- Očito je da se jako dobro prilagođavamo jer je situacija jako dobra i obećavajuća, dodao je.

Stella je rekao da su oni napravili glavni plan razvoja turizma, a glavni cilj im je održivi turizam uz pomoć lokalnog stanovništva. Poduzeli su već neke akcije, znaju koliko mogu opteretiti svoj turizam tijekom srpnja i kolovoza.

Ivošević je naglasio da Istra već sada ima 2 mil. noćenja više, što je izvrsna najava nastavka turističke godine. Stella očekuje doći jako blizu rezultata iz 2019., ali važnije im je voditi računa o održivosti turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!