Štern: Krajnje je vrijeme da se skladište počne puniti plinom

27.04.2022.

14:45

Autor: T.V./HRT

Energetski stručnjak Davor Štern

Energetski stručnjak Davor Štern

Foto: HTV / HRT

Zbog znatnog poskupljenja plina na svjetskom tržištu - ministar gospodarstva Tomislav Ćorić objavio je tzv. rano upozorenje vezano uz razinu zaštite sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta. Riječ je o mehanizmu zaštite države koji će Vladi omogućiti punjenje skladišta Okoli ako to ne učine zakupci. Oni, naime, plin utiskuju izvan sezone grijanja, ali ove godine to nije slučaj zbog visokih cijena. Ako odluče da se neće koristiti skladišnim kapacitetima - izgubit će pravo na njih i tada će ih napuniti Vlada.


- Kao prvo je pitanje da li to zakupci mogu napraviti jer današnje su cijene prohibitivne za bilo kakvu kupovinu za nešto što se ne prodaje u tom momentu, nešto što će 4-5 mjeseci biti u skladištu po izuzetno visokim cijenama. Može ae očekivati da će na jesen ta cijena pasti ako se prilike normaliziraju, ali mislim da prisila nekoga da ide u takve velike gubitke nema veze s tržišnom ekonomijom, bilo kakvom ekonomijom, osim da država na sebe preuzme taj teret i da eventualno puni te zalihe na neki način, da li u dogovori su inom pa da se dogovori obročno plaćanje ili odgođeno plaćenije. Ima puno mogućnosti, to je na državi da odluči, poručio je energetski stručnjak Davor Štern gostujući na HTV-u.

U postojećim skladištima samo je 18 % zaliha plina. Štern kaže da s tom količinom možemo pokriti vrlo malo potreba.

- Ja mislim da se s tim ne može ništa pokriti, odnosno vrlo malo, jer još postoji jedan plinski jastuk u tim skladištima koji je dosta nedefiniran, ne možete sav plin izvući uvijek iz skladišta, uvijek nešto mora ostati unutra da stvara primarni pritisak. Ja mislim da je krajnje vrijeme da se o tom razmisli, da se donese odluka i da se skladište počne puniti jer punjenje skladišta traje 3-4 mjeseca, taman u ljetnom periodu da budemo spremni za jesen, poručio je Štern.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!