Štete u poljoprivredi Varaždinske županije

17:17 / 07.08.2019.

Autor: I.G./M.J.

-

-

Foto: - / -

Tijekom sjetve obilne su kiše doslovno potopile sjeme te su neki poljoprivrednici u Hrvatskom zagorju tikvu uljaricu sijali čak tri puta. S druge strane, očekuju se dobri prinosi kukuruza.
Ove godine kao da smo u tropskom pojasu - izmjenjuju se topli dani s obilnim kišama. Na sjeveru zemlje to je pogodno za neke kulture - poput bundeve ili tikve te se očekuju rekordni prinosi. Ipak, tijekom sjetve obilne su kiše doslovno potopile sjeme te su neki poljoprivrednici u Hrvatskom zagorju tikvu uljaricu sijali čak tri puta.

- Zbog vremenskih nepogoda imali smo ove godine otežanu žetvu koja se otegnula do kraja srpnja upravo zbog loših uvjeta i olujnog nevremena. Došlo je polijeganja velikog broja usjeva zbog čega je i kvaliteta bila značajno lošija i prinos, rekla je kazala je doktorica Mara Bogović iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede.

Uz manji postotak bjelančevina, dodala je, prinosi su bili 15 do 20 % smanjeni, ondje gdje su usjevi potpuno polegli.

Očekuju se dobri prinosi kukuruza

- Veće količine oborina pogoduju kukuruzu, naročito onaj kukuruz koji je posijan u optimalnim rokovima. Za sada možemo reći da očekujemo dosta dobre rezultate, odnosno prinose kukuruza. Osim štetnika koji su se pojavili u većem intenzitetu ove godine kao što je kukuruzni moljac i kukuruzna zlatica, ove godine na kukuruzu bilježimo značajne štete od zelene stjenice, kazala je Bogović.

Ove godine Varaždinsku županiju zaobišle su jake tuče, bilo ih je tek ponegdje lokalno, no vremenski uvjeti nisu pogodovali uljinoj buči, naročito onoj koja je posijana u hladnom periodu. Ipak, Bogović očekuje njezine dobre prinose i rezultate jer su proizvođači su je sijali i kasnije.

Šteta u poljoprivredi utječe, dakako, na cijenu voća i povrća i u Dalmaciji. Mahune su se tako u Splitu prije nekoliko dana prodavale za 40 kuna po kilogramu, a od 10 do 20 kuna su domaće rajčice. Lubenice su trostruko skuplje nego lani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!