Stigao prvi tanker na LNG terminal, mještani se žale na buku

01.01.2021.

17:37

Autor: Blanka Uzelac/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Jutros je iz SAD-a stigao prvi tanker za isporuku plina. Kapacitet terminala rasprodan je u iduće tri godine, što bi u konačnici moglo utjecati i na nižu cijenu plina za naše građane.
Prvim danom u novoj godini LNG terminal u Omišlju počeo je s tržišnim poslovanjem, a jutros je iz SAD-a stigao i prvi tanker za isporuku plina. Kapacitet terminala rasprodan je u iduće tri godine, što bi u konačnici moglo utjecati i na nižu cijenu plina za naše građane.

➡️ Brod LNG Croatia stigao u Omišalj: "Hrvatska na energetskoj karti svijeta"


Terminal za ukapljeni plin na otoku Krku napokon je počeo i s komercijalnim radom. Tanker za isporuku plina pristao je uz matični brod LNG Croatia koji je nedavno, zbog naleta jake bure, čuvan uz pomoć dva remorkera.

No direktor poduzeća LNG Hrvatska Hrvoje Krhen kaže da su brod i terminal sigurni od jakog vjetra, ali i od mogućeg potresa.

- Konstrukcija samog pristana je projektirana na magnitude veće od 9 stupnjeva po Rihteru tako da nismo u problemima, rekao je Krhen.

Međutim, buka koju terminal proizvodi već danima smeta mještanima.

- Ja mogu prihvatiti da smo bili izvor određene buke tijekom pokusnog, probnog rada i vjerujem da je nakon završetka probnog rada buka smanjena i sigurno ćemo postići razinu buke koja je definirana u rješenju o prihvatljivosti utjecaja na okoliš, poručio je Krhen. 

Za tržište naše zemlje, ali i cijele jugoistočne Europe, realiziran je novi dobavni izvor prirodnog plina što će utjecati na likvidnost tržišta i konkurentu cijenu plina. Europska komisija je, za realizaciju terminala, Hrvatskoj dodijelila nepovratna sredstva u visini od stotinu milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!