Stipendije za buduće obrtnike

05.03.2019.

17:40

Autor: Dijana Kovaček/I.H./HRT

default error photo
Stipendiranje deficitarnih obrtničkih zanimanja jedna je od mjera demografskog projekta Vlade, kojim se mlade želi motivirati da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj nedostaje radnika industrijskih, graditeljskih, elektro i strojarskih zanimanja. Zbog sve veće potražnje na tržištu rada, ali i stipendija, ta su zanimanja učenicima sve privlačnija.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta tako je dodijelilo oko 27 milijuna kuna stipendija učenicima srednjih obrtničkih škola. Njih više od 3000, koji se školuju za deficitarna zanimanja, mjesečno će dobivati 750 kuna, odnosno 9000 kuna godišnje.

Dio je to unapređenja obrazovnog sustava, ali i suočavanja s nedostatkom obrtnika na tržištu rada. Suradnjom obrazovnog sustava, države i obrtništva pokušava se stvoriti sustav, kaže premijer Andrej Plenković, koji će odgovarati stvarnim potrebama tržišta rada.

- Europski socijalni fond su sredstva koja dolaze iz Europske unije, dakle zahvaljujući našem članstvu u uniji, vi stipendije koje ćete vi primati, dolaze na vaš račun i to je jako važno da znate, kazao je.

Zasad će stipendiju od 9 tisuća kuna na godinu primati 3017 učenika, u idućoj godini raspoloživog novca bit će još više. Stipendiranje deficitarnih obrtničkih zanimanja jedna je od mjera demografskog projekta Vlade, kojim se mlade želi motivirati da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!