16:42 / 14.01.2020.

Autor: Dajana Kruneš/IMS/HRT

Stipendije za ljubav prema obrtništvu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bez obrtničkih zaniamanja nema ni gospodarskog razvoja. U protivnom - od njih bi nam mogli ostati samo prazni prostori.
Neusklađenost ponude i potražnje jedan je od velikih problema hrvatskog tržišta rada. Obrazovni sustav i politika upisa u srednje škole nikako da se usklade s potrebama poslodavaca, tako da smo se doveli u situaciju da više nemamo, primjerice, bravara ili zidara. Zasad se problem rješava uvozom radne snage.

Pločica po pločica i nakon završetka škole Lorenzu neće manjkati posla. U njegovoj struci nedostaje radne snage. Iako se lakše zapošljavaju, sve je manje učenika koji se odlučuju za strukovna zanimanja. Ljubav prema takvim zanimanjima nastoji se potaknuti i stipendijama.

- Mi godišnje dodijelimo 36 stipendija za deficitarna zanimanja. Isto tako za buduće srednjoškolce organiziramo sajam gdje se oni prvenstveno mogu upoznati sa obrtničkim zanimanjima, kaže zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Bez takvih zaniamanja, kažu sugovornici, nema ni gospodarskog razvoja. U protivnom - od obrtničkih zanimanja mogli bi nam ostati samo prazni prostori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!