Stižu europske, lokalne, županijske i državne potpore poljoprivrednicima

12:55 / 17.03.2019.

Autor: Magdalena Šipić/HRT

-

-

Foto: - / -

Ugovore je nedavno potpisalo 173-oje poljoprivrednika među kojima i mladi mljekari iz Cetinske krajine.
Programom potpore osjetljivih sektora u poljoprivredi - uzgoju mliječnih krava, rasplodnih krmača, duhana i maslinovog ulja, te očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara - ove godine osigurano je 131 milijun kuna.

No, novca će biti još - ponajviše iz Fonda ruralnog razvoja. Ministar Tolušić najavio je kako će do kraja 2019. godine biti još natječaja teških 360 milijuna eura. A od već provedenih natječaja u Dalmaciju stiže 88 milijuna kuna. Ugovore je nedavno potpisalo 173-oje poljoprivrednika među kojima i mladi mljekari iz Cetinske krajine.

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mateljan u Košutama pokraj Trilja - pravo malo životinjsko carstvo. S 12 svinja i 20 krava - posla ne manjka.

A bit će ga - i više!

Mehanizacija te nova grla stižu i desetak kilometara dalje. Zahvaljujući 30 tisuća kuna državne subvencije i nešto vlastita novca, stado Bože Banića već je bogatije za tri članice. No, s europskom potporom za mlade poljoprivrednike uskoro će ih biti - više od 40.

Kaže da ga čeka dug put. A zasigurno i težak. Pa ne bi škodio i koji par ruku više. Kako  jabuka ne pada daleko od stabla. Pa uspjeh ne bi trebao izostati.

Konkurencija će biti žestoka. Ali, novca, čini se, neće manjkati. Jer, osim s europske i lokalne, potpora stiže i sa županijske te državne razine.

Još samo kad bi im riješili i problem sa zemljom. Sve ostalo, kažu, njihova je briga.

Mladi, profitabilni i konkurentni proizvođači ključni su za budućnost poljoprivrede i sela. Za njih zato, poručuju iz resornoga ministarstva, novca nikad ne smije manjkati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!