Počela je berba jagoda u vrgoračkom polju Rastok. Zbog blage zime jagode su dozrele dva tjedna prije nego lani te se ubiru prvi plodovi iz plasteničkog uzgoja, a uskoro će početi i berba na otvorenom.
08.04.2024.
14:11
Autor: M.M./HRT/Hina
Počela je berba jagoda u vrgoračkom polju Rastok. Zbog blage zime jagode su dozrele dva tjedna prije nego lani te se ubiru prvi plodovi iz plasteničkog uzgoja, a uskoro će početi i berba na otvorenom.
Zasad se bere oko tone jagoda dnevno, uglavnom za hotele i restorane u Dubrovniku i Šibeniku. Sredinom tjedna, kada sazriju veće količine i počne berba u sva tri polja, vrgoračke jagode stići će na tržnice u Split, Zagreb i Rijeku.
Otkupna cijena prvih vrgoračkih jagoda je pet eura po kilogramu.
Jedan od najvećih uzgajivača Mateo Grljušić kaže da ove godine nemaju problema s radnom snagom, a dnevnica beračima je 60 eura.
Ni kod ostalih uzgajivača nema problema s beračima, uglavnom su domaći radnici, a ima i malo Filipinaca koji se prvi put pojavljuju kao radna snaga u vrgoračkim plastenicima i na poljima.
Očekuje se urod od oko 500 tona, što je manje nego prethodnih godina jer se smanjio i broj proizvođača. Naime, zbog problema u pandemiji COVID-a nekoliko većih uzgajivača odustalo je od daljnjeg uzgoja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora