Što je obilježilo 30 godina bankarstva u RH, a koji su izazovi?

20:22 / 28.09.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Rebalans proračuna

Rebalans proračuna

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Propadanje desetaka banka, njihova sanacija, velika financijska kriza, pandemija, samo su neki događaji koji su obilježili tri desetljeća suvremenog bankarstva u Hrvatskoj. Velik izazov bankari vide u pretjeranoj regulaciji svog sektora, koja je, među ostalim, i proizvela aktualni problem s prešutnim prekoračenjima na tekućim računima.


Marko Škreb bio je guverner središnje banke u drugoj polovini devedesetih. Problema je tada bilo mnogo - stara devizna štednja, skupo zaduživanje, sanacija banaka, ortačka afera u Dubrovačkoj banci.

- Danas neću odavati nikakve tajne iz prošlosti. Koga god zanima, iskreno ni danas ne znam tko je bio peti ortak u Dubrovačkoj banci, pa vam time ne mogu ni pomoći, kazao je Marko Škreb, bivši guverner HNB-a. 

Franjo Luković vodio je Zagrebačku banku, najjaču na našem tržištu, pune 23 godine. Smatra da trebamo bolje iskoristiti velik i nikad jeftiniji novac koji nam je raspolaganju.

- Obilje kompetencija za upravljanje rizicima i vrlo malo stvarne sposobnosti da se novac upotrijebi u razvoju Hrvatske, koji je nažalost prespor, rekao je Franjo Luković, bivši predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Presporo se rješava i problem prešutnih prekoračenja na tekućim računima građana. Guverner ističe da se minusi neće ukidati, ali da će središnja banka predložiti da najviši minus bude na razini triju prosječnih plaća.

- Ima banaka koje imaju klijente i s 5-6 plaća minusa, što smatramo da nije dobro. Možda se to čak klijentima i sviđa, koji su to uzeli, ali u principu nije dobro za njih u dugom roku, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Iz Udruge banaka očekuju da će se postići dogovor koji neće ići na štetu potrošača.

- Mislim da neće biti ništa revolucionarno. U svakom slučaju, i oni koji eventualno budu morali vratiti nekakav svoj trenutni minus vratit će to uz zadovoljavajući rok i ugodnu kamatnu stopu, izjavio je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

A ta ugodna kamatna stopa trebala bi iznositi između 6 i 7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!